Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Obama höll sin sista presskonferens, pedofiler får inte preventiv vård

USA:s president Barack Obama höll sin sista presskonferens i Vita huset den 18 januari 2017.
USA:s president Barack Obama höll sin sista presskonferens i Vita huset den 18 januari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Barack Obama,Vita huset,USA,USAs president

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes:

Ett förebyggande vårdprogram för pedofiler har svårt att få finansiering i Finland. Få politiker har det mod som krävs för att väcka den här diskussionen. Pedofiler får i nuläget ofta hjälp först efter att de begått sexuella övergrepp.

Vasabladet har gjort ett så gott resultat att tidningen bestämt sig för att sänka priset på en årsprenumeration. På det här sättet hoppas Vasabladet locka tillbaka förlorade prenumeranter.

Den misstänkta miljonbedragaren vid Helsingfors utbildningsverk har haft ansvar för hundratals IT-anskaffningar. Utbildningsnämndens ordförande tror att bedrägeriet kan vara orsaken till att digitaliseringen i skolorna släpar efter.

Pidroappen, som baserar sig på det i Österbotten populära kortspelet Pidro, har visat sig vara en hit. Användarantalet ökar och speciellt ungdomar har tagit spelet till sig. Närpesborna Tommy Westlin och Antti Nordberg lanserade appen ifjol.

Kommunikationsminister Anne Berner (C) presenterar i dag sitt omtalade förslag för ett trafiknätsbolag. Förslaget innehåller bland annat att bilskatten slopas och bränsleskatten sänks.

Läget utrikes:

I Gambia gick president Yahya Jammehs tidsfrist för att lämna ifrån sig makten ut vid midnatt. Gambias arméchef tycks inte vara beredd att försvara Jammeh, men det är oklart om Jammeh har för avsikt att äntligen erkänna sig besegrad.

Progressiv, empatisk, karismatisk, ödmjuk, inkluderande… Det är inte svårt att hitta folk i USA som hyllar president Barack Obama, som lämnar presidentposten på fredag med sällsynt höga popularitetssiffror. Obama höll sin sista presskonferens som president på onsdagen, där han sade att det är viktigt för USA att ha ett konstruktivt förhållande till Ryssland.

Vädret: Först klart eller uppklarnande, på dagen mulet och lokalt snöfall eller blötsnö. Temperaturen är i dag 0...+ 5 grader i landets södra och mellersta delar, och -1...+3 grader i landets norra del.

  • JYP-fostrade backar skrev kontrakt med NHL-lag

    Honka återvänder till Dallas, Niku fortsätter i Winnipeg.

    De JYP-fostrade backarna Julius Honka och Sami Niku har var för sig skrivit under NHL-kontrakt. Honka återvänder till Dallas Stars medan Niku fortsätter i Winnipeg Jets.

  • Våldsamma protester mot coronarestriktioner i Italien - uppdämd social oro skakar alla stora städer

    Unga lider särskilt hårt då ekonomin drabbas av corona.

    Protester mot nya coronarestriktioner skakar alla större städer i Italien. Från Turin i norr till Neapel i söder har ilskna, frustrerade och coronatrötta italienare gått ut på gatorna för att protester. Det har förekommit skadegörelse och våldshandlingar samt spekulationer om att maffian, högerextremister och fotbollshuliganer ligger bakom protesterna. Men faktum är att det handlar om en uppdämd social oro som nu får utlopp.

Läs också