Hoppa till huvudinnehåll

Pidroapp skördar framgång: "Vi visste att det fanns potential"

Antti Nordberg och Tommy Westlin sitter i en soffa vid sin arbetsplats.
Antti Nordberg och Tommy Westlin sitter i en soffa vid sin arbetsplats. Antti Nordberg och Tommy Westlin sitter i en soffa vid sin arbetsplats. Bild: Yle/Juho Karlsson Österbotten,Närpes,Pidro,applikationer,mobilapplikation,tommy westlin

Pidroappen, som Närpesborna Tommy Westlin och Antti Nordberg lanserade förra året, har visat sig vara en hit. Användarantalet ökar och speciellt ungdomar har tagit spelet till sig.

De allra flesta österbottningar har säkert kommit i kontakt med kortspelet pidro någon gång under sin livstid. Ett enkelt och trevligt sällskapsspel där man spelar parvis och försöker komma upp till 62 poäng.

Tommy Westlin och Antti Nordberg har vuxit upp med spelet och därför är det inte så konstigt att de började arbeta på en pidroapplikation tillsammans.

- Vi är båda pidrointresserade och den här idén har funnits i flera år. Vi har sett att det elva år gamla Windows-baserade programmet har varit ett fungerande koncept. Så vi tog tillfället i akt, säger Westlin.

En mobiltelefon ligger på ett bord och mobilapplikationen pidro har öppnats på telefonen.
Bild på applikationen. En mobiltelefon ligger på ett bord och mobilapplikationen pidro har öppnats på telefonen. Bild: Yle/Juho Karlsson Pidro,Mobiltelefoner och -apparater,mobilapplikation,applikationer

Problemkantad vardag men intresset ökar

På nätet fanns alltså från förut redan ett pidrospel, som Westlin och Nordberg köpte upp och började utveckla en ny version som samtidigt skulle ges ut som app. I september förra året släpptes den första versionen men allt har inte gått riktigt smärtfritt.

- När vi släppte ut den till publiken så fick vi lite problem med belastning, men sedan har vi bara ökat och ökat och vi har haft en stor supportgrupp på Facebook och de har hjälpt oss att testa och skicka in problem och felrapporteringar. Sakta men säkert går det framåt, vi är inte hundraprocentiga ännu idag, men vi får bra feedback från personer, så det ser riktigt bra ut, konstaterar Westlin.

Intresset för applikationen har ökat hela tiden och Westlin och Nordberg uppskattar att omkring 4 000 personer har laddat ner appen. Utöver det finns det även de som spelar via nätversionen.

- Bland ungdomar trodde jag inte att det skulle explodera så här på en gång. Vi visste att det fanns potential för det, många har efterlyst just en sådan här app, säger Nordgren.

Vill bevara det finlandssvenska kulturarvet

Än så länge är appen gratis och helt reklamfri. Det är också så som Närpeskillarna vill hålla det i framtiden.

De försöker få allt att gå ihop med stödpengar och sponsorer och de har bland annat ansökt om pengar från Kulturfonden för att kunna vidareutveckla applikationen.

- Meningen är först att få det att finansiera sig själv med hjälp av stöd. Visst kan vi leka med tanken att det sprider sig och vi får fler att spela pidro. Vi har ju sett hur stort bridgecommunityn i världen är idag, så om man tänker att man får hundratusentals eller miljontals kunder, så kan man ju tänka på reklamintäkter och liknande, säger Westlin och fortsätter.

- Men just nu är det inte vinstbringande utan det är bara kul att testa våra egna kunskaper och bygga något som är väldigt komplext och avancerat och samtidigt bevara den finlandssvenska kulturen.

Stark framtidstro

Tanken är ändå att föra spelet vidare till utlandet och redan nu finns det spelare runt om i världen som spelar pidro via applikationen.

- Vi gör nog ett seriöst försök, men blir det någon gång så stort, så tror jag vi kör skilt för österbottningar och utlänningar med utländska servrar. Men som Tommy sa så är det inte prioritering ett. Vi ska först ha det att fungera för våra kära österbottningar och alla andra pidroentusiaster så får vi se hur det blir sedan, säger Nordberg.

- När jag jobbade i Thailand, så visade jag pidro åt killarna där. Ännu idag vet jag att de spelar pidro nästan dagligen. Via pidrochatten har jag också träffat många som är från Portugal, Sydamerika, USA och de har egna communityn i städerna där de träffas och spelar pidro. Vi vill väldigt gärna hitta de här communityna. Jag tror starkt på appen i framtiden, först fokuserar vi på att bygga den perfekt och stabil och sedan ska vi bara försöka sprida budskapet, konstaterar Westlin.

Kan pidroappen bli det nya Angry Birds?

- Kanske inte som Angry Birds. Jag tror inte kortspel har riktigt samma genomslag, men om man tänker på att folk som kommer in och spelar är återkommande och man ser att det hela tiden växer, så det är ju ett tecken på att det fungerar och man blir ju aldrig trött på att spela pidro, avslutar Westlin.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten