Hoppa till huvudinnehåll

Strandbastu brann ner till grunden i Rimito

Räddningsbil
Räddningsbil Bild: Yle/Sune Bergström räddningsredskap

En bastu eldhärjades och förstördes under natten i Röölä. Räddningsverket påminner om att det kan vara skäl att låta granska elutrustningen i fritidsfastigheten.

En förbipasserande upptäckte branden och larmade räddningsverket vid halvfyratiden. Byggnaden gick inte att rädda och de sista enheterna lämnade platsen vid sjutiden.

Bastun hade stått tom i över en vecka. Det tyder på att eldsvådan fått sin början i någon elapparat som fanns i byggnaden. Enligt räddningsverket kan det finnas flera brandkällor i en fritidsfastighet och det är skäl att låta proffs kolla utrustningen ibland.

Någon skyldighet att låta granska elutrustningen i mindre fastigheter finns inte, däremot finns det kravet för till exempel större produktionsanläggningar. En granskning kan minska risken för bränder som kan uppstå på olika sätt, en riskfaktor är till exempel möss som gnager på kablar.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland