Hoppa till huvudinnehåll

Varför får man missfall?

Vad är orsaken till missfall och varför undersöks orsaken först efter tre missfall med samma partner? Erja Hiltunen, specialläkare inom förlossningar och kvinnosjukdomar, svarar på frågorna. Annika Ljungberg, som har varit med om ett fler antal missfall, berättar om sina erfarenheter i X3M:s program Sex & Sånt.

Utöver Annika har också flera av X3M:s läsare och lyssnare delat med sig av sina erfarenheter kring missfall. Du kan läsa berättelserna här.

Men vad innebär missfall? Missfall betyder att en graviditet avbryts och kroppen stöter bort fostret ur livmodern, utan att man kan påverka det. Det sker oftast under den första trimestern, det vill säga inom de tre första månaderna. Man kan se missfall som ett sätt för kroppen ta bort något som inte skulle ha utvecklats till ett friskt barn.

Varför sker missfall?

Erja berättar att det finns många orsaker till missfall. Till de vanligaste orsakerna hör infektioner eller att något är fel med fostret eller moderkakan. Men i de flesta fall förblir orsaken oklar.

Ofta sker missfall i tidiga veckor; kvinnan förlorar fostret genom att hon börjar blöda och därefter görs ingen undersökning. När missfall sker i senare veckor där fostret inte kommer ut av sig själv ger man en medicinsk behandling så att kvinnan börjar blöda och livmodern töms. I likhet med tidiga missfall sker ingen vidare undersökning.

Men när en kvinna gått igenom tre missfall med samma partner har hon äntligen rätt till att få orsaken utredd. Erja berättar att missfall är såpass vanliga, att man därför väntar till det tredje före man undersöker orsakerna bakom dem. Då undersöks bland annat livmodern och det kontrolleras att det inte förekommer mellanväggar eller polyper (onormal vävnadstillväxt).

Oftast blir orsaken till missfall oklar.― Erja Hiltunen

I undersökningen kontrolleras även koaguleringen, hormonella funktioner som sköldkörteln, grundsjukdomar som anemi utesluts, blodsockervärdet mäts och äggstockarna kontrolleras med ultraljud.

Hos både kvinnan och mannen undersöks kromosomerna. Det är också viktigt att granska levnadssättet och utesluta tobak och alkohol.

Om det förekommer mellanväggar och polyper i livmodern åtgärdas de och tas bort. Många orsaker till missfall vårdas med mediciner.

Annika Ljungberg
Annika har gått igenom hela tre missfall. Annika Ljungberg Bild: Yle/Malena Holmström missfall

Annika, som fick sitt andra missfall för ett år sedan, gästade X3M:s program Sex & Sånt för att berätta om sina erfarenheter. Hon har gått igenom hela tre missfall men får inte möjlighet att genomgå en undersökning eftersom bara två av missfallen skett med samma partner.

Orsaken till att man får gå igenom en undersökningen först efter tre missfall är att fenomenet är så vanligt.

Att gå igenom missfall kan vara otroligt påfrestande för psyket. Annika har hela tiden varit realistisk, vilket har skyddat henne. Hon föreställde sig aldrig barnet, och tänker därför inte heller nu att hon har förlorat tre barn.

Nu väntar jag bara på att få mitt tredje missfall i det här förhållandet, så att jag kan få undersökas.― Annika Ljungberg

Trots allt har Annika kunnat glädjas över sina graviditeter.

- Det var härligt att vara gravid, och jag försökte intala mig att allting högst antagligen går väl. Även om jag har haft flera graviditeter som har slutat i missfall, så har jag ändå över 50 procent chans att bli gravid.

Annika känner att en undersökning skulle hjälpa henne väldigt mycket. Det skulle lätta henne att få veta vad som är fel. Om hon efter det skulle bli gravid igen skulle hon kunna få medicinering som hjälper kroppen att hålla kvar fostret istället för att stöta bort det.

- Nu väntar jag bara på att få mitt tredje missfall så att jag kan få undersökas.

Här kan du se hela Sex & Sånt -avsnittet om missfall: