Hoppa till huvudinnehåll

Varför får pedofiler inte hjälp i tid?

En person i vinterrock står vid Domkyrkobron och tittar ner i Aura å.
En person i vinterrock står vid Domkyrkobron och tittar ner i Aura å. Bild: Yle/Linus Hoffman pedofiler,pedofili,självmord

I Finland talas det mest om hur man ska bestraffa pedofiler. Därför finns det tusentals pedofiler i Finland som skulle vilja ha hjälp med sin läggning, men som inte vågar be om hjälp, för då skulle de genast stämplas som förbrytare.

– Det är viktigt att separera mellan pedofili, som är en psykiatrisk diagnos, och sexuella övergrepp, som är en kriminell handling, säger forskardoktor Jan Antfolk vid Åbo Akademi. Den som har pedofil läggning har alltså ett sexuellt intresse för barn, men för att få den diagnosen krävs inte att man ska ha begått övergrepp.

Internationell forskning visar att ungefär 1-5 procent av vuxna män har upprepade fantasier om sex med barn. I ett land av Finlands storlek kunde det alltså finnas tiotusentals pedofiler. Alla som tänker på att ha sex med barn går ändå inte vidare till handling.

I Finland anmäls över tusen fall av sexuella övergrepp mot barn årligen. Men alla personer som utsätter barn för övergrepp är inte pedofiler.

– Mer än hälften av dem som har en pedofil läggning har aldrig begått ett övergrepp. Och samtidigt begås majoriteten av fallen där barn har fallit offer för sexualbrott av någon som inte har en pedofil läggning.

Jan Antfolk.
Jan Antfolk. Jan Antfolk. Bild: Yle/Linus Hoffman jan antfolk

Många lider tyst med sina pedofila tankar

Många som har en pedofil läggning försöker undvika sexuella tankar om barn, de undviker sådana platser där de blir påminda om barn, och de kan gå långa omvägar till jobbet för att inte behöva gå förbi daghem eller skolor.

Men det är också många pedofiler som lider av sina pedofila tankar. I en intervju för Yle berättar Timo och Nestori om hur det är att vara pedofil.

– Om någon skulle få reda på det, så skulle vänner, bekanta och släktingar försvinna runt omkring mig. Någon skulle säkert till och med vilja döda mig, säger Timo (som egentligen heter något annat).

Varken Timo eller Nestori skulle ändå vilja utnyttja barn sexuellt eller skada dem på något annat vis. Istället efterlyser de bättre preventivt stöd. I dag får man i fängelse hjälp efter att man begått ett brott, men Sexpo-stiftelsens och Rädda Barnens resurser att hjälpa preventivt är begränsade.

– Man vet att personer med pedofil läggning har en viss, förhöjd risk för att begå sexuella övergrepp på barn, men samtidigt kan du inte bestraffa någon på förhand, säger Antfolk. Tankar är inte straffbara.

Ingen ville betala för ett preventivt program

Under flera år har ett förebyggande vårdprogram för pedofiler förberetts i Finland. Forskare vid Åbo Akademi, Sexpo-stiftelsen, Stiftelsen för kriminalvårdens främjande och Rädda barnen har tillsammans utvecklat projektet Estä ajoissa (Hindra i tid). Det innefattar bland annat ett vårdsystem med en hjälptelefon och terapi som riktar sig till personer som är oroade för sin sexualitet.

Projektet saknar fortfarande finansiering.

– Det ansågs viktigt, men vi bollades vidare från en instans till en annan, berättar Antfolk. Det är få politiker som har det slags mod som det skulle kräva att väcka den här diskussionen.

EU kräver att alla medlemsländer ska erbjuda förebyggande vård för personer som riskerar att begå sexuella övergrepp på barn. Både i Sverige och i Tyskland finns en nationell stödtelefon, dit personer kan ringa då de känner att de är i beråd att göra något som är kriminellt eller skadligt mot barn.

Bild: yle/josefine janhonen samtalstjänst,stödtelefon

I Tyskland finns också kliniker dit personer kan komma på längre eller kortare gruppbehandlingsperioder. Antfolk berättar att pedofiler varit så intresserade att delta att de själva bekostat flygresorna till kliniken två gånger i veckan.

– De flesta vill ha hjälp. Med 4-5 kliniker skulle man i Finland komma ganska långt, föreslår Antfolk. Men man måste få vara anonym och det ska vara konfidentiellt, för pedofili är så stigmatiserat. Därför borde det finnas flera kliniker, så att man kan besöka ett annat ställe än sin boningsort.

"Onödigt många barn och onödigt många pedofiler lider under tiden"

Enligt Antfolk kostar det lika mycket att under ett år driva en klinik där det exempelvis ges gruppbehandling som det kostar att utreda ett fall av sexuellt övergrepp mot ett barn.

En preventiv vård skulle minska på antalet övergrepp mot barn, det skulle minska på antalet personer som utför övergrepp, och det skulle minska på det psykiska lidandet bland pedofiler som inte får vård. Men hur visar man att preventiv vård är effektiv och billigare?

– Utan en offentlig diskussion, och utan preventiv vård förblir pedofili ett dolt fenomen som bara skadar ännu fler, säger Antfolk.

Forskardoktor Jan Antfolk är positiv till att vi kommer att få specialiserad preventiv pedofilvård också i Finland, men han är rädd för att det dröjer onödigt länge. Onödigt många barn och onödigt många pedofiler lider under tiden.

På Yle TV1 sänds på fredag klockan 21.05 ett inslag om pedofiler som inte vill skada barn. Det sänds i programmet Fredag (Perjantai) och på Yle Arenan

 • Etiopiens premiärminister hailemariam desalegn

  Etiopiens premiärminister blir inte hedersdoktor vid finskt universitet

  Desalegn har beskyllts för brott mot mänskliga rättigheter.

  Tammerfors tekniska universitet var på väg att utnämna Etiopiens kontroversiella premiärminister till hedersdoktor vid universitetet i maj. Pressmeddelandet om utnämningen har ändå tagits bort från nätet, och universitetets rektor säger att det inte blir någon utnämning – eftersom premiärministern inte kan komma.

 • Kristian Vesalainen i HPK:s tröja.

  U18-landslaget ska försvara VM-guldet – första truppen uttagen

  VM-turneringen börjar om två veckor.

  För ett år sedan vann Finlands under 18-åringar VM-guld i USA. Om två veckor börjar turneringen i Slovakien där de finska ishockeyungdomarna ska försvara guldet. Den första truppen är uttagen och innehåller en del bekanta namn.

 • Förhandsröstning på torget i Vasa

  Rösta intill Frihetsstatyn

  Förhandsröstningen i kommunalvalet inleddes.

  På onsdagen inleddes förhandsröstningen i kommunalvalet. Det var kö till det nyinrättade röstningsstället på Vasa torg inför öppningen klockan 10.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland

 • Vattendroppar

  Spillvatten från avfallsverk i Mäntyluoto får ledas ut i havet

  Regionförvaltningsverket sätter ändå strikta krav.

  Miljöföretaget Ekokem-Palvelu får behandla avfall på Mäntyluoto i Björneborg, och man har fått ett tidsbegränsat tillstånd att avleda spillvatten ut i havet. Regionförvaltningsverket har ändå satt strikta villkor för hur man tar hand om farligt avfall.

 • Skylt för Flickscoutkåren Åbo Vildar

  100 år av vilda scouter

  Flickscoutkåren Åbo Vildar firar 100 år i år.

  Det är många hundraårsjubileer som äger rum i år. Det är inte minst vårt lands födelsedag, utan även många föreningar fick återuppliva sin verksamhet i och med självständigheten 1917. Flickscoutkåren Åbo Vildar är ett av årets födelsedagsbarn som fyller hundra. Det stora talet kommer att firas på olika sätt med bland annat middag och läger.

 • Å communications designer Sam Sihvonen och VD Sanna-Maria Sarelius utanför dörren till sitt kontor

  Åbobyrå kommunicerar på kundens villkor

  Å Communications är ÅU-förlagets kommersiella kommunikatör.

  Sanna-Maria Sarelius och Sam Sihvonen på Å Communications i Åbo är handplockade för att producera snyggt innehåll.

 • Valstugor och kandidatlistor på Dalsbruks torg.

  Åboländska kandidater dåliga på att redovisa sin valfinansiering

  Förhandsredovisningen är frivillig. Kan lämnas in till 8.4.

  I Åboland har bara elva av kandidaterna lämnat in en förhandsredovisning om hur de finansierar sin valkampanj, medan mer än 200 gjort det i Åbo. Förhandsredovisningen är frivillig och kan lämnas in före valdagen, senast 8.4.