Hoppa till huvudinnehåll

Westerlund i landslagsharmoni efter tränarbytet: "Glädjen försvann"

Anna Westerlund, Finland-Frankrike, 2015.
Anna Westerlund spelade från start i landskampen mot Ryssland. Anna Westerlund, Finland-Frankrike, 2015. Bild: All Over Press Anna Westerlund,Finlands damlandslag i fotboll

Damlandslaget i fotboll har tryckt på omstart utan Andrée Jeglertz. Rutinerade Anna Westerlund säger att det känns skönt. ”Det blev väldigt mycket upprepning på slutet med Andrée”, säger hon till Yle Sporten.

På onsdagen tog Finland en högst meriterande 2–0-seger i en landskamp mot Ryssland. Via två sena av Jenny Danielsson (83:e och 88:e minuten) blev det blåvit seger.

Det är en mycket välkommen vinst. Det är väldigt länge sedan som landslaget har slagit ett motstånd som ligger högre på Fifas världsrankning, men i Murcia blev det ett trendbrott. Finland ligger 28:e på rankningen, Ryssland är 23:e.

– Jag behöver knappt svara på frågan hur skönt det är. Alla som följer oss vet hur efterlängtad den här segern var. Om vi ska kunna ta oss till ett EM eller ett VM i framtiden, måste vi lära oss att slå lag som är högre rankade. Vi får inte bli låsta, säger Anna Westerlund till Yle Sporten.

– Det där var bara en match, men vi fick samtidigt självsäkerhet med en sådan vinst i ryggen.

"Är avslappnat"

Under telefonsamtalet med Westerlund framgår det tydligt att det är en lättad mittback som pratar.

– Jag kan bara prata för mig själv, men det här lägret känns väldigt bra. Det är avslappnat. Det är samma ansikten här, det är inte det … Vi behövde en nystart. Andrée har gjort många bra saker, men på slutet började man märka att det inte gick längre. Det är kanske bra med något annat nu.

Efter sju år lämnade Andrée Jeglertz posten som finländsk förbundskapten i höstas. Svensken tackade för sig efter att Finland missade EM-slutspelet i Nederländerna nästa sommar.

– Jag sa många gånger till Andrée att jag kan allt som vi går igenom på mötena redan. Det blev mest upprepning och glädjen i fotbollen försvann. Nu har vi börjat om och man måste vara fokuserad hela tiden. Det är en nytändning.

Positivt överraskad

Onsdagens match mot Ryssland var en del av landslagslägret i Murcia, där det inte bjudits på något sommarväder. Snöslask har fallit och under onsdagen blåste det mycket. På torsdagen, när landslaget rehabtränade, öste regnet ner.

– Haha, vi får hoppas på lite bättre förhållanden till helgen. Men vi är ju från Finland och är vana med allt, säger Westerlund.

Hoppa över Twitterpostning

Trots det såg spelet riktigt bra ut stundtals i den första av veckans två landskamper. Den andra spelas på söndag mot Slovakien, vilket också fungerar som avslutning på lägret.

– Vi spelade överraskande bra. Vi visste inte så mycket om Ryssland eller hur vi skulle agera. Men vi höll bollen mer längs marken än i luften, vilket ju inte har varit fallet på senaste tiden. Jag är positiv över vad vi åstadkom med så få träningar bakom oss.

Skip Instagram post

"Tränarbytet måste gå smärtfritt"

Under starten av lägret kom också den stora nyheten att Anna Signeul tar över landslaget efter att hon har lett Skottland i sommarens EM. Spelarna fick reda på det precis innan Bollförbundet offentliggjorde nyheten.

– Jag tänkte inte så mycket då. Det har varit en lång väntan och spekulerats mycket. Nu tar jag mest en dag i taget. Jag känner inte till henne mer än hur hon ser ut, säger Westerlund.

– Vi har inte pratat om det så mycket här nere heller. I och med att jag inte vet hur hon jobbar, är det onödigt att spekulera. Det hinner hända mycket fram till september.

Då tar Signeul över på riktigt. Fram tills dess är det Marko Saloranta som leder landslaget.

– Jag hoppas att det som Marko och Maiju (Ruotsalainen, assisterande tränare i höst) bygger upp nu fortsätter. Jag ser det som att den nya eran redan har börjat. Tränarbytet måste gå smärtfritt. Jag vill inte börja om på nytt i höst, men det har jag inget att säga till om förstås.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport