Hoppa till huvudinnehåll

IS förstörde delar av den romerska teatern och Tetrapylonporten i antika Palmyra

Den ryska Mariinskijteaterns orkester höll en konsert i den romerska amfiteatern i Palmyra i maj år 2016 efter att staden hade befriats av ryska styrkor och den syriska armén
Den ryska Mariinskijteaterns orkester höll en konsert i den romerska amfiteatern i Palmyra i maj år 2016 efter att staden hade befriats av ryska styrkor och den syriska armén Den ryska Mariinskijteaterns orkester höll en konsert i den romerska amfiteatern i Palmyra i maj år 2016 efter att staden hade befriats av ryska styrkor och den syriska armén Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Syrien,Palmyra

Terroristgruppen IS har förstört delar av den antika romerska teatern i världsarvsstaden Palmyra i mellersta Syrien.

Den statliga nyhetsbyrån SANA uppger att jihadisterna sprängde delar av amfiteaterns fasad samt den berömda Tetrapylonporten i den historiska delen av Palmyra.

Uppgifterna bekräftas av det Syriska människorättsobservatoriet, men det är oklart exakt när och hur de historiska antika romerska byggnaderna skadades.

- Lokala källor informerade oss för tio dagar sedan att IS förstörde Tetrapylonporten. Igår, torsdag fick vi satellitbilder som visar att den romerska teaterns fasad har skadats, säger den syriska antikvitetschefen Maamoun Abdulkarim.

Abdulkarim säger att endast fyra av Tetrapylonportens totalt 16 kolonner fortfarande står upprätt och att hela basen verkar ligga i ruiner.

Antikvitetschefen kräver att IS drivs ut från Palmyra igen, eftersom "deras närvaro innebär ännu mer förstörelse."

Ryska soldater på vakt vid Tertrapylonporten ifjol våras då jihadisterna hade drivits ut från Palmyra
Ryska soldater stod på vakt vid Tetrapylonporten ifjol våras då jihadisterna hade drivits ut från Palmyra Ryska soldater på vakt vid Tertrapylonporten ifjol våras då jihadisterna hade drivits ut från Palmyra Bild: EPA/SERGEI CHIRIKOV Syrien,Palmyra

Ny krigsförbrytelse

Förstörelsen måste ha ägt rum mellan den 26 december och den 10 januari i år enligt satellitbilder.

Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur anklagar IS för krigsbrott då jihadisterna har förstört ovärderliga kulturarv i Palmyra.

- Denna förstörelse är ett nytt krigsbrott och utgör en oerhörd förlust både för det syriska folket och för mänskligheten, säger Unescos generalsekreterare Irina Bokova i ett uttalande.

Jihadisterna har förstört flera berömda fornminnesmärkeni Palmyra, bland dem den antika Triumfbågen.
Den berömda 1800 år gamla triumfbågen förstördes år 2016 Jihadisterna har förstört flera berömda fornminnesmärkeni Palmyra, bland dem den antika Triumfbågen. Bild: EPA/YOUSSEF BADAWI Syrien,Palmyra

IS återintog Palmyra i december

Rebellerna återintog Palmyra och fornminnesområdet i december, nio månader efter att ryska styrkor drev dem ut från staden som är uppsatt på FN:s lista över världsarv.

IS hade tidigare förstört eller rövat bort berömda fornminnen och den romerska amfiteatern användes också som avrättningsplats under gruppens tio månader långa styre i Palmyra.

Jihadisterna förstörde bl.a den berömda 1 800 år gamla triumfbågen i denantika romerska staden.

Varken den moderna eller historiska delen av Palmyra är särskilt viktiga strategiskt sett men de har ett stort symbolvärde.

Det ligger stora olje- och gasfält i öknen omkring som är viktiga både för regeringen och jihadister.

Män sitter på knä i rad inför avrättning.
IS använde amfiteatern även som avrättningsplats Män sitter på knä i rad inför avrättning. Bild: Reuters-tv islamska staten

Amfitetatern IS avrättningsplats

Jihadisterna använde den antika romerska teatern för avrättningar som ofta filmades och lades ut på nätet.

Åtminstone 12 människor avrättades i teatern tidigare den här veckan.

IS dödade sammanlagt minst 280 människor under sitt korta styre i Palmyra år 2016, enligt syriska människorättsaktivister.

En av de avrättade var den långvarige chefen för det historiska området i Palmyra.

Jihadisterna lade i fjol ut ett stort antal minor i den historiska delen av Palmyra som röjdes undan av ryska och syriska minröjare.

Läs också