Hoppa till huvudinnehåll

Morgonkollen: Donald Trump installeras som president, ovanligt väderfenomen i Lappland

Donald Trump och frun Melania Trump anländer till Washington den 19 januari 2017, inför presidentinstallationen den 20 januari 2017.
Donald Trump och frun Melania Trump anländer till Washington den 19 januari 2017 Donald Trump och frun Melania Trump anländer till Washington den 19 januari 2017, inför presidentinstallationen den 20 januari 2017. Bild: AFP / Lehtikuva Donald Trump,Melania Trump,USA:s president,Washington (DC),presidentinstallation 2017

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget utrikes:

Washington har fyllts av Trumpsupportrar inför fredagens installationsfest. Svenska Yle följer med installationen av Trump direkt på fredag från och med kl. 18.30 på svenska.yle.fi, Arenan och Yle Fem!

Den mytomspunne knarkkungen El Chapo utlämnas till USA. El Chapo, som egentligen heter Joaquin Guzmán, lyckades rymma från två mexikanska högsäkerhetsfängelser.

I Västafrika fortsätter försöken att få Gambias ex-president Yahya Jammeh att lämna över makten. Styrkor från flera västafrikanska länder gick igår kväll in i landet för att tvinga Jammeh att släppa ifrån sig makten. Operationen har nu pausats och Jammeh har fått tid fram till klockan 12 i dag att frivilligt lämna från sig makten.

Läget inrikes:

Ett ovanligt väderfenomen drabbade Muonio i Lappland i går. Där överskreds gränsen för orkan, då det blåste hela 44 meter per sekund i vindbyarna. Gränsen för orkan går vid 32 meter per sekund.

På bilskolor runt om i landet testar man nu om det är möjligt att minska antalet undervisningstimmar med hälften. En av bilskolorna som deltar i experimentet är Roine & Wikman i Vasa.

Vädret: Klart till halvklart och mest uppehåll. Temperaturen är -3... -8 grader.