Hoppa till huvudinnehåll

Pargas hoppas sälja sju fastigheter i år

Fastighetschef Seppo Phil utanför Norrgårds i Pargas.
Fastighetschef Seppo Pihl utanför Norrgårds i Pargas. Fastighetschef Seppo Phil utanför Norrgårds i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus fastighetschef seppo phil

Listan på fastigheter Pargas stad vill sälja under året är nu klar. Staden hoppas sälja Hyppeis värdshus och Norrgårds innan slutet av januari. Med på listan finns också Villa Käldinge i Nagu och kommunalgården i Korpo.

På listan över fastigheter som Pargas stad vill sälja under år 2017 finns för tillfället sju fastigheter. Genom försäljningen hoppas staden få in 1,1 miljoner euro. Viktigast är ändå att bli av med stora reparationsskulder, slår fastighetschef Seppo Pihl fast.

- Genom att sälja de sju fastigheterna blir vi av med en reparationsskuld på 2,2 miljoner. Dessutom minskar utgifter som fastighetsskötsel och uppvärmning med 150 000 euro varje år. Så även om vi säljer fastigheterna till ett lite lägre pris än marknadsvärdet vinner vi på affären, säger Pihl.

Fastigheter till salu 2017

Mossala skola
Hyppeis värdshus
Regnbågens G-hus
Korpo kommunalgård
Lyckebo
Villa Käldinge
Norrgårds konstklinik

Hoppas på verksamhet igen i Hyppeis värdshus

En av de byggnader staden hoppas sälja innan slutet av januari är Hyppeis värdshus i Houtskär.

Fastigheten som ursprungligen var en skola renoverades under Houtskärs sista år som självständig kommun och företaget Galonis drev under åren 2011-2016 värdshus i byggnaden. För ett år sedan valde företaget att inte förnya hyreskontraktet med Pargas stad och sedan det har byggnaden stått tom.

Hyppeis gamla skola är till salu.
Just nu finns ingen verksamhet i Hyppeis värdshus. Hyppeis gamla skola är till salu. Bild: YLE/ Marie Söderman hyppeis skola

Hyppeis värdshus har sju rum med 14 bäddplatser och en restaurang med plats för 70 personer. Seppo Pihl tycker det bästa skulle vara om värdshusverksamheten kunde fortsätta i byggnaden.

- Det skulle vara mycket viktigt att verksamheten i Hyppeis fortsätter. Det rör sig mycket turister längs ringvägen på sommaren och det behövs ett ställe i Houtskär där man kan bo och få service, säger Pihl.

Ortsbon Jami Helmiö som leder projektet Houtskär i utveckling och som bor 100 meter från byggnaden håller med.

- Det har varit verksamhet i huset i fem år och det var varit väldigt tomt där det här året. Det skulle vara härligt att igen se liv och rörelse i huset. Det saknas ett ställe i Houtskär med övernattning och en restaurang med vita dukar så jag tror det går att driva en lönsam verksamhet i huset.

Jami Helmi bor på Hyppeis i Houtskär.
Jami Helmiö hoppas se verksamhet i Hyppeis värdshus igen. Jami Helmi bor på Hyppeis i Houtskär. Bild: Yle/Johanna Ventus skärgård

Seppo Pihl bekräftar att staden har intressenter för huset. Inget kontrakt är ännu skrivet men enligt Pihl är man fem före försäljning.

- När en försäljning blir klar är svårt att säga men vi arbetar hårt och en lösning kan bli klar vilken dag som helst. Vi är mycket optimistiska till att försäljningen blir av, säger Pihl.

Staden har fått ett bud för Norrgårds

En annan av stadens fastigheter Seppo Pihl hoppas ska säljas inom den närmaste framtiden är Norrgårds i Bläsnäs. I fastigheten verkade tidigare Skärgårdens Kombi som nu flyttat till den före detta tandläkarmottagningen på Elmgrensvägen i Pargas centrum.

Fastigheten Norrgårds i Pargas.
Norrgårds stor tomt sedan Skärgårdens Kombi flyttade ut. Fastigheten Norrgårds i Pargas. Bild: Yle/Johanna Ventus norrgårds i pargas

Under fjolåret ordnade staden visningar i huset och flera intressenter var på plats, men då anbudstiden gick ut i november hade endast ett bud kommit in.

- Då det gäller fastighetsförsäljningar gäller det först att locka människor att komma och titta på fastigheten. Det är vanligt att bara en liten procent som besöker fastigheten ger ett bud. Vi är nöjda med ett bra bud, säger Pihl.

Men det anbud som kom in ligger under det pris som stadsstyrelsen slagit fast. Enligt Seppo Pihl är det ännu för tidigt att säga om staden kommer att acceptera budet.

- Vi ska nu diskutera med köparen och stadsstyrelsen ska slå fast vilket minimipris vi är beredda att acceptera är. Men det är ändå väldigt positivt att vi fått in ett bud.

Att den potentiella köparen vill bygga bostäder på området ser fastighetschefen positivt på.

- Bostäder är ett bra sätt att gå framåt och Pargas behöver mer människor som flyttar in. Marknaden inom näringslivet är på väg uppåt och jag tror det kommer behövas fler bostäder i hela området kring Åbo. Så också i Pargas, säger Pihl.

Fastighetschef Seppo Phil i Pargas
Det viktigaste med att sälja fastigheter är att bli av med dyra reparationsskulder säger Seppo Pihl. Fastighetschef Seppo Phil i Pargas Bild: Yle/Johanna Ventus fastighetschef seppo phil

Villa Käldinge och kommunalgården i Korpo till salu

På listan över fastigheter till försäljning finns också Villa Käldinge i Nagu. I det före detta skolhuset bodde i flera år Kårkullas klienter innan staden i fjol vår sa upp kontraktet med Kårkulla. Byggnaden står nu tom. Enligt Seppo Pihl är huset en av de fastigheter som staden vill sälja för att bli av med dyra reparationsskulder.

- Huset är en utmaning. Det är fråga om ett stort gammalt hus med en reparationsskuld på 100 000 euro. Men det är också ett vackert traditionellt skärgårdshus och hittar man rätt köpare som själv kan renovera fastigheten tror jag nog det går att sälja, säger Pihl.

Ytterligare en byggnad som staden under året vill sälja är kommunalgården i Korpo. Fastighetschef Seppo Phil säger sig vara redo för en diskussion med lokalinvånarna om byggnadens betydelse.

- Planen är att sälja byggnaden under det här året men innan en försäljning blir aktuell är det viktigt att vi för diskussioner lokalt. Vi vill veta vad områdesnämnden tycker om att kommunalgården säljs och vad byggnaden betyder för folk.

Läs också