Hoppa till huvudinnehåll

Quiz: Kunde du bli USA:s president?

Grafisk illustration som symboliserar USA:s president.
Grafisk illustration som symboliserar USA:s president. Bild: NRK/Marco Vaglieri & Mari Grafsrønningen Presidentvalet i USA 2016

Fatta beslut under press. Historien ligger på dina axlar. Vad gör egentligen en amerikansk president? Inte alltid det man skulle tro... I väntan på installationen av Donald Trump kan du göra NRK:s quiz och få svar på om du platsar i Vita huset!

Svenska Yle direktsänder presidentinstallationen av Donald Trump på fredag med start kl. 15.30. Ceremonierna refereras på svenska med start kl. 18.30. Följ med på Svenska.yle.fi, Arenan och Yle Fem!

1. När terrorattacken kommer

Du är på besök i en skola i Florida och barnen läser högt för dig i klassrummet. En från staben kommer in och viskar att USA har angripits av terrorister. Vad gör du?

2. Det storpolitiska maktspelet

Du är president och upptäcker att Sovjetunionen i hemlighet är i färd med att installera avfyrningsramper för kärnmissiler på Kuba. Vad gör du?

3. Tekniskt fel

Du har en bandspelare som i all hemlighet bandar alla möten och telefonsamtal i Ovala rummet. Du blir stämd av en specialutredare som vill ha inspelningarna utlämnade till sig. Vad gör du?

4. När naturen kallar

Du har möten hela dagen lång med staben i Ovala rummet - utan inplanerade pauser. Men du bara MÅSTE kissa. Vad gör du?

5. Sista akten

Segern i ett upprivande krig har nästan säkrats och du har avskaffat slaveriet. Du är utsliten men vid gott mod. Du har lust att se en komedi, men dina teaterplaner ser ut att gå åt pipan när vänparet du skulle gå dit med lämnar återbud och frun klagar på huvudvärk. Vad gör du?

6. Playboy-livet

Sex och skandaler säljer. Du blir intervjuad av Playboy och får en fråga om ditt förhållande till kvinnor. Du har ett bra äktenskap, men erkänner ändå att du…?

7. Diplomatisk etikett

Du är på statsbesök i Japan och spelar en tennismatch mot självaste kejsaren på dagen. Kejsaren slår dig i matchen. På kvällen är du bjuden på middag hos den japanska premiärministern. Vad gör du?

8. Din egen hälsa

Du har ett allvarligt funktionshinder som du vill gömma för det amerikanska folket. Det är viktigt att framstå som en stark och viril ledare. Vad gör du?

9. Installationstal

Du har nyligen valts till president och ska äntligen hålla ett stort installationstal för det amerikanska folket. Det är en iskall vinterdag. Vad gör du?

10. Kallt krig

Du er en gammal cowboyhjälte och nu också färsk president. Supermakten du leder är fastlåst i en vapenkapplöpning som pågått i tiotals år med motparten i öst. Vad är ditt recept för att få slut på det kalla kriget?

NRK:s originaltest hittar du här.

Svenska Yle direktsänder presidentinstallationen av Donald Trump på fredag med start kl. 15.30. Ceremonierna refereras på svenska med start kl. 18.30. Följ med på Svenska.yle.fi, Arenan och Yle Fem!

Läs mera:

Videon är inte längre tillgänglig

Yle följer med installationen av Trump direkt - många inbjudna har tackat nej till ceremonin

Donald Trump installeras som USA:s 45:e president fredagen den 20 januari. Yle visar bilderna från installationsceremonierna på Yle Arenan med start kl. 15.30 och Svenska Yle refererar händelserna direkt från och med kl. 18.30.