Hoppa till huvudinnehåll

Sverige har nu 10 miljoner invånare

Sveriges flagga med skuggor
Sverige har nu 10 miljoner invånare men det är omöjligt att säga om den tio miljonte är en invandrare eller nyfödd Sveriges flagga med skuggor Bild: EPA sveriges flagga

Sveriges befolkning nådde 10 miljoner invånare på fredag morgon klockan 07.46 svensk tid eller 8.46 finsk tid.

Just nu ökar befolkningen ungefär med en person varannan minut, alla som är folkbokförda i Sverige räknas. Det gäller både medborgare och folk som har beviljats minst 12 månaders uppehållstillstånd.

Exakt vem som blir Sveriges tio miljonte invånare är omöjligt att veta i det här skedet.

Antingen blir det någon som återvänder till Sverige efter en tid utomlands, någon som precis har fått uppehållstillstånd eller någon som föds, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker på Statistiska centralbyrån.

- Det här är ju en modell, en prognos som visar att Sverige får 10 miljoner invånare idag, fredag. Helt exakt säkra kommer vi inte att vara förrän alla händelser har rapporterats till skatteverket och vi har sammanställt dem. Det är först om någon månad som vi vet exakt dag och tidpunkt, säger Johansson till Sveriges Radio.

Befolkningen ökar allt snabbare

Under det senaste årtiondet har befolkningsökningen accelererat år för år.

År 2016 var året med den största ökningen hittills sedan man började föra befolkningsstatistik i Sverige mitten av 1700-talet.

År 2004 blev Sveriges befolkning nio miljoner och det tog 13 år innan de blev tio miljoner. 11-miljonerssträcket nås antagligen år 2024.

Ökningen trappas dessutom upp under kommande år tack vare invandring och för att folk lever längre.

Befolkningen ökar även i Finland tack vare invandringen, men inte lika snabbt som i Sverige.

Enligt Statistikcentralen hade Finland 5 503 347 invånare i november i fjol.

Läs också