Hoppa till huvudinnehåll

Torvalds vice ordförande i Europaparlamentets Alde-grupp

Europaparlamentarikern Nils Torvalds
Nils Torvalds nyvald vice ordförande för ALDE-gruppen. Europaparlamentarikern Nils Torvalds Bild: © European Union 2016 - Source : EP Nils Torvalds,EU-Parlamentet

Europaparlamentariker Nils Torvalds har valts till andra vice ordförande för den liberala Alde-gruppen i Europaparlamentet. Alde har 68 Europaparlamentariker.

Gruppen leds av Belgiens tidigare premiärminister Guy Verhofstadt och har åtta vice ordförande. Finländarna har haft tunga förtroendeposter i Alde förr. Olli Rehn var Europaparlamentets vice talman, men då han återvände till Finland var Paavo Väyrynen nästa i tur.

Väyrynen ville inte ha den posten och då var Torvalds näste i tur enligt röstetalet i valet. Han ville inte ha den formella vicetalmansposten. Därför blev Anneli Jäätteenmäki vice talman. Hennes mandat på posten löpte ut vid årsskiftet och då valdes Torvalds till vice ordförande för parlamentarikergruppen.

– Posten borde ge mig möjlighet att ha en helikopterperspektiv på vad som händer i parlamentet, säger Torvalds.

Från den posten får han möjlighet att se hur EU-politiken hänger ihop.

– EU har mera utmaningar än kanske någonsin och då är det här jätteintressant, anser Nils Torvalds.

Det har varit turbulent i Alde-gruppen på sistone. Det har varit strid kring vem som skulle vara Alde-gruppens kandidat för talmansposten för hela Europaparlamentet och om de skulle släppa in det italienska populistpartiet Femstjärnerörelsen i gruppen. Torvalds motsatte sig italienarna i gruppen och lyckades få stopp för anslutningen.

– Jag tror att min viktigaste uppgift är att återuppbygga förtroendet mellan gruppens medlemmar och få lite ordning på vårt röstningsbeteende, säger Torvalds.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes