Hoppa till huvudinnehåll

Ungdomsfullmäktige i Borgå inledde med långt möte

Mikaela Nylander talar vid det konstituerande ungdomsfullmäktigemötet i borgå 2017
24 ungdomsfullmäktigeledamöter behandlade 27 ärenden på det konstituerande ungdomsfullmäktigemötet. Mikaela Nylander talar vid det konstituerande ungdomsfullmäktigemötet i borgå 2017 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,ungdomsfullmäktige i borgå

Verksamhetsperioden för ungdomsfullmäktige i Borgå körde igång på torsdag kväll under kristallkronorna i stadshuset.

På föredragningslistan fanns 27 punkter och på bordet framför ungdomarna kaffe, chokladvåfflor och frukt.

- Det känns spännande. Jag har länge sett fram emot det här. Jag tror att det ska bli riktigt roligt, sade Pipsa Kaikkonen, som är invald från valkrets 6, det vill säga Borgå gymnasium.

Roni Holmberg, invald från valkrets 4, det vill säga Lyceiparkens skola, är inne på samma linje.

- Nog måste jag ju medge att det känns spännande samtidigt som det är jätteintressant att få vara med och föra fram de ungas röst i Borgå, sade Holmberg.

Pipsa Kaikkonen och Roni Holmberg, Borgå ungdomsfullmäktige 2017
Pipsa Kaikkonen och Roni Holmberg. Pipsa Kaikkonen och Roni Holmberg, Borgå ungdomsfullmäktige 2017 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,roni holmberg

Meningsfull sysselsättning

Det som de två färska fullmäktigeledamöterna är ense om, är att de vill arbeta för att ungdomarna i stan ska ha meningsfull sysselsättning.

- Jag vill helt enkelt göra stan bättre ur ungdomens synvinkel, att det finns olika saker att göra och att ungdomarna har möjlighet att trivas och må bra, sade Kaikkonen.

- Instämmer helt. En av de viktigare frågorna är nog att få fler aktiviteter för ungdomar till Borgå. Också saker som kanske kunde hjälpa de unga i skolgången kunde vara en viktig fråga, tyckte Holmberg.

Framtida förtroendeuppdrag

På frågan om arbetet i ungdomsfullmäktige på sikt kanske rentav kommer att leda till kommunalpolitiskt engagemang också i framtiden, svarade båda jakande.

- Jag vill nog gärna i framtiden studera samhällslära och kanske blir det senare också aktuellt med ett förtroendeuppdrag inom det kommunala, sade Kaikkonen.

- Precis, mycket möjligt att det blir blodad tand. Nog öppnar ju det här dörrar på lång sikt, sade Holmberg.

Mikaela Nylander talar vid det konstituerande ungdomsfullmäktigemötet i borgå 2017
Mikaela Nylander hälsningstalar på det konstituerande ungdomsfullmäktigemötet. Mikaela Nylander talar vid det konstituerande ungdomsfullmäktigemötet i borgå 2017 Bild: Yle/Stefan Härus Borgå,Mikaela Nylander,mikaela nylander

Förtroendet det viktigaste

I början av ungdomsfullmäktigemötet höll stadsfullmäktigeordförande Mikaela Nylander tal. I sitt anförande satsade hon främst på ett ord: Förtroende.

- Det är viktigt att läsa på, fördjupa sig i olika frågor, vara med på mötena, men i alla förtroendeuppdrag är förtroendet det viktigaste. Utan förtroende kommer ni inte att kunna agera tillsammans. Ni kommer också att behöva ha förtroende för stadsfullmäktige och stadens tjänstemän samt till de som stöder er i ert uppdrag, det vill säga ungdomsväsendet, sade Nylander.

Förutom förtroendet till stadens olika segment, menar Nylander att ungdomarna också behöver agera så, att de som har valt in dem i ungdomsfullmäktige, ska kunna känna förtroende för dem.

- De har gett er sitt förtroende. De litar på er. De förväntar sig att de ska kunna vända sig till er i olika frågor, komma med förslag och bolla idéer, men också komma med kritik om det är så att det finns saker som de tycker att inte fungerar, sade Nylander.

Ungdomsrelaterade frågor

Det långa mötet tog efter Mikaela Nylanders hälsningstal upp frågor om mötesarvoden och om olika ungdomsrelaterade frågor som står för dörren i Borgå under vårens lopp. Man valde också representanter till nämnder och stadens olika arbetsgrupper.

Till ordförande i den nya ungdomsfullmäktige valdes Kerttu Savola, till viceordförande Joanna Järvinen och till sekreterare Kiira Vuorinen.

Till ungdomsfullmäktiges styrelse valdes följande ledamöter: Tommi Kanon, Miko Karilahti och Juho Heikkilä.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland