Hoppa till huvudinnehåll

Ut med tjänstemännen ur Fixhuset i Ekenäs - in med Kårkulla

Raseborgs stadshus, entré
Från och med 2009 då staden Raseborg grundades har de här skyltarna hängt på Fixhuset. Inom kort kan det stå Kårkulla på dörren. Raseborgs stadshus, entré Bild: Yle/Monica Slotte-Wallenius fixhuset

Raseborgs stads tjänstemän flyttade nyligen ut från det som tidigare varit stadshus i Ekenäs. Nu ser en del av huset ut att få nya hyresgäster. Kårkulla vill ha två våningar i huset som delvis har havsutsikt. Hyra? 10 000 euro.

Kårkulla samkommun har i flera år letat efter lämpliga lokaler för den dagliga verksamheten i Ekenäs.

Kårkulla har nu verkat dels vid Flemingsgatan och dels vid torget, men kontraktet för det senare är uppsagt från och med den sista mars.

Ytterligare finns omsorgsbyrån i tillfälliga lokaler i Novia.

Förutom att Kårkulla nu är rätt utspritt så är det också annat som gör att man gärna flyttar. På Flemingsgatan har man för lite plats och vid torget motsvarar lokalerna inte dagens behov.

1 000 kvadratmeter Fixhus

Sammanlagt handlar det om över 70 av Kårkullas klienter och en personalstyrka på drygt 10 som behöver plats.

Kårkulla vill inte hyra hela Fixhuset utan endast bottenvåningen och första våningen, vilket blir drygt 1 000 kvadratmeter. Hyresavtalet kunde börja från 1 mars.

Man skulle också hålla kvar Flemingsgatans lokaler. Dels kan de användas som café kvällstid för de som bor i egna lägenheter och dels för konst- och hantverk. De kan också hyras ut.

Dyrare hyra för dagverksamheten

Att hyra Fixhuset skulle kosta cirka 2 000 euro mer per månad för dagverksamheten. Den summan skulle sparas in bland annat genom transportkostnader eftersom Fixhuset är så centralt beläget.

För omsorgsbyrån är hyran densamma.

Sammanlagt ska samkommunen betala 10 020 euro i hyra till till Fastighets Ab Fix.

Raseborgs stad lämnade byggnaden i slutet av fjolåret.

Läs också