Hoppa till huvudinnehåll

Finansminister Orpo lugnar bilbranschen - inga skatteändringar på gång

Petteri Orpo.
Finansminister Petteri Orpo Petteri Orpo. Bild: All Over Press Petteri Orpo,Samlingspartiet

Finansminister Petteri Orpo (Saml) försökte i dag lugna bilmarknaden som är i uppror efter att Kommunikationsministeriets stora trafikutredning publicerades på torsdagen.

Vid Samlingspartiets fullmäktigemöte intygade Orpo att inga skatteförändringar är under beredning vid hans ministerium, varken vad gäller bilskatten, bränsleskatten eller fordonsskatten.

Orpo underströk i sitt tal att kommunikationsminister Anne Berners (C) förslag bara handlar om en utredning, och att regeringen inte alls samfällt står bakom den.

Stor osäkerhet inom bilbranschen

Det är särskilt Berners förslag att avskaffa skatten på nya bilar har fått bilhandeln att reagera. Branschen är bekymrad för det oklara läge som har uppstått då bilköparna inte vågar slå till och köpa ny bil eftersom man inte vet om och när bilskatten försvinner.

Bilköparna vill också veta om man får bilskatten återbetald retroaktivt.

I en intervju för Yle Nyheter säger Volvo Finlands vd Lasse Ahlstedt att man redan nu ser att bilbranschen behöver snabba skattebesked och att bilhandeln redan nu har mattats av.

- På sikt är det säkert ett bra förslag. Vi har väntat på att skattebördan flyttas från köpet till användningen. Än så länge är det bara ett förslag, så det orsakar problem för konsumenterna att fatta beslut, säger Ahlstedt.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes