Hoppa till huvudinnehåll

Hallå Trump - vi kommer att gå ut och demonstrera!

Ann Wright bär en skylt med texten som uppmanar till fred på jorden. Gräsrotsorganisationen heter Code Pink.
Ann Wright bär en skylt med texten som uppmanar till fred på jorden. Gräsrotsorganisationen heter Code Pink. Ann Wright bär en skylt med texten som uppmanar till fred på jorden. Gräsrotsorganisationen heter Code Pink. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs Code Pink,inauguration,Washington (DC),Donald Trump,demonstrationer,ann wright

Vi kommer att utmana Donald Trump hela den tid han är president, säger Ann Wright, en av hundratusentals kvinnor som deltar i kvinnomarschen i Washington i dag.

Det blev en orolig kväll och natt i Washington efter installationen av Donald Trump som president.

Redan under dagen hade demonstranter kastat stenar och annat skräp på rutterna till installationsceremonin. Efteråt var läget fortsatt spänt bland annat vid metrostationerna, där det samlades mycket folk i väntan på att ta sig hem.

Majoriteten av demonstranterna var ändå fredliga. En av dem som deltog i flera demonstrationer i Washington under fredagen var Katherine Morrison från Boston på USA:s östkust.

En Trumpsupporter stannar upp och börjar skrika sin slogan för att överrösta gänget från Code Pink.
En Trumpsupporter stannar upp och börjar skrika sin slogan för att överrösta gänget från Code Pink. En Trumpsupporter stannar upp och börjar skrika sin slogan för att överrösta gänget från Code Pink. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs demonstrationer,Donald Trump,Make America Great Again,inauguration

Mera fred, mindre rasism

"Jag älskar en invandrare", står det på skylten som hon bär omkring på, och det är just denna kärlek som är en av orsakerna till att hon ville delta i protesterna mot Trump.

- Min pojkvän är från Grekland och jag har vänner som kommer från Mexiko. Dessutom lever mina mammor i ett samkönat förhållande. Och Trump har sagt många saker om kvinnor som upprör mig. Dessutom har jag muslimska vänner och jag vill inte att de ska utsättas för islamofobi, räknar hon upp skälen till att hon vill protestera mot Trump.

För Katherine Morrison är det viktigt att visa världen att inte alla i USA stöder Trump.

Hon vill att det ska finnas mera fred och mindre rasism och fördomar i världen.

Katherine Morrisons skylt har texten “Jag älskar en invandrare”.
Katherine Morrisons skylt bär texten “Jag älskar en invandrare”. Alla demonstranter ville ändå inte förmedla ett lika kärleksfullt budskap. Katherine Morrisons skylt har texten “Jag älskar en invandrare”. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs demonstrationer,Washington (DC),Donald Trump,invandring,inauguration

Vill säga ifrån

Busslaster med nya demonstranter anlände under fredagskvällen till Washington för att delta i den stora fredliga kvinnomarschen som äger rum i dag lördag.

Ann Wright har rest till Washington ända från Hawaii för att delta i kvinnomarschen. Hon tycker det är viktigt att kvinnor säger ifrån då det gäller Donald Trumps kvinnofientliga kommentarer.

- Det är upprörande vad han sagt om kvinnor och hur han behandlat kvinnor i sin organisation för att inte tala om alla dessa kvinnor som berättar om sexuellt trakasseri, säger Ann Wright.

Kodord rosa

Ann Wright är en del av en större grupp från gräsrotsrörelsen Code Pink som klär sig i rosa och jobbar för fred och social rättvisa.

- Det är viktigt att kvinnor går ut och visar att vi inte håller med om vad Donald Trump gör för kvinnors rättigheter. Vi kommer att gå ut och demonstrera, är hennes hälsning till Donald Trump.

Den handskrivna skylten säger att Amerika respekterar bland annat kvinnor och fattiga.
Tvinga Amerika att bry sig igen, står det på skylten som är en travesti på Donald Trumps berömda slogan Make America Great Again, göra Amerika stort igen. Den handskrivna skylten säger att Amerika respekterar bland annat kvinnor och fattiga. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs demonstrationer,Make America Great Again,Women's March on Washington

Valde att agera

En som däremot deltar i kvinnomarschen helt ensam är Trish från Albany i delstaten New York.

- Jag kände mig väldigt hjälplös efter att Donald Trump blivit vald och först var jag bara upprörd ett tag, men sen insåg jag att jag inte bara kan gömma mig i fyra år utan jag vill stå upp och visa vad jag tror på, säger Trish.

Trish upplever att kvinnomarschen är väldigt inkluderande. En del marcherar mot rasism, andra för miljön.

- Många av frågorna är viktiga för mig. Så vid en viss tidpunkt visste jag bara att jag måste vara här.

Trish bär ett plakat med texten Vi människor är större än rädslan.
Trish bär ett plakat med texten "Vi människor är större än rädslan". Trish bär ett plakat med texten Vi människor är större än rädslan. Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs demonstrationer,inauguration,Washington (DC),Donald Trump