Hoppa till huvudinnehåll

Niskanen spände bågen – fick betala dyrt

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen slet ont under andra halvan av lördagens lopp. Iivo Niskanen. Bild: All Over Press/Heidi Koivunen Iivo Niskanen

Iivo Niskanen gick ut för att få ett kanonbesked med en månad till hemma-VM. I sin sämre stil hade han pallkänning, men den utmärka starten straffade sig.

Iivo Niskanen hade stora problem under förra säsongen och åkte aldrig in bland de tio bästa i en världscuptävling. Den här VM-vintern inledde han superbt.

I premiären i Ruka i slutet av november tog han hem det klassiska intervallstartsloppet. Det är Niskanens favoritdistans och det är också den sträckan som är hans stora mål under hemma-VM i februari.

Efter Ruka har Niskanen hållit igen med världscupframträdandena. För två helger sedan vann i den skandinaviska cupen på VM-banorna i Lahtis, men på lördagen återvände han till världscupen.

Harvey imponerade

Ett av de största blåvita VM-hoppen spände bågen i fristilsloppet över femton kilometer. Niskanen hade tätkänning efter det första varvet. Han låg drygt fyra sekunder efter ledaren Alex Harvey på en femteplats.

På det andra varvet i Ulricehamnsterrängen, där det var en riktig folkfest, tappade Niskanen både krafter, tid och placeringar. Han låg tjugosex sekunder efter Harvey vid tio kilometer.

Niskanen var inte ensam om att förlora mot kanadensaren. Harvey borrade ner huvudet och körde hela vägen till seger. Norrmannen Martin Johnsrud Sundby gjorde ett makalöst spurtvarv och krigade hem andraplatsen. Den sista placeringen på pallen grejade Marcus Hellner med en urstark avslutning.

"Blir något att bita i"

För Niskanens del blev det också ett tungt sista varv. Han slocknade och fick betala för sin tuffa utgångfart. Vid målgången var han klart distanserad och slutade nittonde, vilket ändå är Niskanens bästa placering på den här distansen.

– Niskanen på klassiskt i Lahtis blir ändå något att bita i. Det här loppet visade att han är fysiskt stark, säger SVT-experten Anders Blomquist.

Trots tappet var Niskanens dagens bäste finländare. Lari Lehtonen och Sami Jauhojärvi höll jämnare fart och tog också världscuppoäng i Ulricehamn.

Resultat:

1) Alex Harvey 32.46,2
2) Martin Johnsrud Sundby + 6,0
3) Marcus Hellner + 14,3
4) Dario Cologna + 14,7
5) Daniel Stock + 16,2
6) Andrew Musgrave + 18,7
---
19) Iivo Niskanen + 52,4
20) Lari Lehtonen + 59,1
21) Sami Jauhojärvi + 59,3
37) Ville Nousiainen + 1.19,5
60) Antti Ojansivu + 2.19,4