Hoppa till huvudinnehåll

Turkiet antog lagar som ger president Erdoğan ännu mer makt

Oppositionen befarar att president Recep Tayyip Erdoğan får nästan oinskränkt makt om grundlagsändringen godkänns i en folkomröstning i april
Oppositionen befarar att president Recep Tayyip Erdoğan får nästan oinskränkt makt om grundlagsändringen godkänns i en folkomröstning i april Oppositionen befarar att president Recep Tayyip Erdoğan får nästan oinskränkt makt om grundlagsändringen godkänns i en folkomröstning i april Bild: EPA/TURKISH PRESIDENT PRESS OFFICE Turkiet,Recep Tayyip Erdogan

Det turkiska parlamentet har antagit en ny kontroversiell grundlagsändring som utökar presidentens maktbefogenheter.

Lagen träder i kraft om den som väntat godkänns i en folkomröstning i april.

Grundlagsändringen antogs med 339 röster av totalt 550 i parlamentet.

Det krävdes minst 330 röster för att lagen skulle antas och det styrande partiet AKP fick som väntat stöd av det högernationalistiska partiet MHP.

Kan sitta kvar till 2029

Grundlagsändringen ger president Recep Tayyip Erdoğan en möjlighet att fortsätta som president i ytterligare två mandatperioder fram till år 2029.

Presidenten leder också regeringen och han får direkt kontroll över säkerhets- och underrättelsetjänsten.

- En ny dörr har öppnats i turkisk historia och i det turkiska folkets liv, skriver justitieminister Bekir Bozdag på Twitter.

Den kontroversiella lagen väckte häftig debatt mellan ledamöter från landets två största partier, presidentens AKP och oppositionspartiet CHP
Den kontroversiella lagen väckte häftig debatt mellan ledamöter från landets två största partier, presidentens AKP och oppositionspartiet CHP Den kontroversiella lagen väckte häftig debatt mellan ledamöter från landets två största partier, presidentens AKP och oppositionspartiet CHP Bild: EPA/TUMAY BERKIN Turkiet

Oppositionen varnar för diktatur

De två största oppositionspartierna CHP och HDP motsatte sig grundlagsändringen och varnade för att Erdoğan skulle få nästan oinskränkta maktbefogenheter.

- De försöker förvandla det demokratiska parlamentariska systemet till en totalitär regim, varnade den moderata oppositionsledaren Kemal Kilicdaroglu, som leder landets äldsta politiska parti CHP.

Oppositionen var särskilt kritisk mot att presidenten får rätt att upplösa parlamentet och att han kan utlysa undantagstillstånd.

Presidenten skulle inte heller längre behöva säga upp sitt medlemskap i ett politiskt parti.

Enligt lagförslaget skulle parlamentets medlemsantal ökas från nuvarande 550 till 600 ledamöter.

President- och parlamentsval kunde också hållas samtidigt, vilket anses gagna Erdoğan som tillträdde presidentposten år 2014.

Premiärminister Binali Yildirim ( i mitten) röstade i praktiken för att göra sig själv arbetslös eftersom lagen innebär att presidenten utser och leder regeringen
Premiärminister Binali Yildirim ( i mitten) röstade i praktiken för att göra sig själv arbetslös eftersom lagen innebär att presidenten utser och leder regeringen Premiärminister Binali Yildirim ( i mitten) röstade i praktiken för att göra sig själv arbetslös eftersom lagen innebär att presidenten utser och leder regeringen Bild: EPA/TUMAY BERKIN Turkiet,binali yildirim,

Större stabilitet

Den hårdföre presidenten som ledde landet i tio år som premiärminister´har länge eftersträvat större maktbefogenheter med motiveringen att ett förstärkt presidentsystem skulle öka den politiska stabiliteten.

- De undrar varför vi sysslar med en grundlagsrevidering när vi plågas av terrorism. Men det är just därför som vi behöver en grundlagsreform, konstaterade premiärminister Binali Yildirim inför omröstningen.

Oppositionsaktivister drog ut på gatorna i protest mot lagförslaget men polisen slog hårdhänt ner alla demonstrationer.

Demonstranterna anklagade Erdoğan för att bryta mot den nuvarande grundlagen då han har struntat i lagar som kräver att presidenten förblir neutral och ställer sig utanför dagspolitiken.

Erdoğan svarade med att han har större auktoritet än tidigare presidenter eftersom han valdes direkt av folket och inte av parlamentet så som sina föregångare.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes