Hoppa till huvudinnehåll

Berner förvånad över kritiken - "regeringen beslöt om utredningen tillsammans"

Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner
Anne Berner Trafik- och kommunikationsminister Anne Berner Bild: All Over Press anne berner

Trafikminister Anne Berner (C) är förvånad över den kritik som regeringskollegerna kommer med gällande trafikreformen. Enligt Berner kom man inom regeringen tillsammans överens om en utredning om att utveckla trafiknätet enligt affärsekonomiska principer.

Enligt Berner var alla regeringspartier eniga om att det är bra att göra en utredning om att bolagisera trafiklederna.

- Beslut om utredningen fattades gemensamt inom regeringen i fjol våras. Då konstaterades att den nuvarande finansieringen inte räcker till för att utveckla trafiklederna och samtidigt konstaterades att vi inte förmår stöda konkurrenskraften tillräckligt genom att investera i vägnätet, säger Berner.

- Då var uppdraget uttryckligen att fundera över hur trafiknätet kunde utvecklas enligt affärsekonomiska principer. Därför har utredningen gjorts, säger Berner.

I utredningen som Berner lade fram i torsdags föreslås att det statsägda trafiknätet bolagiseras och att en bruksavgift införs för den som använder vägarna. Däremot skulle bilskatten helt slopas.

Kritik också av regeringskolleger

Trafikutredningen har kritiserats skarpt både av oppositionen men också av utrikesminister Timo Soini (Sannf). Soini tillkännagav i lördags att en bolagisering av trafiklederna inte har regeringens enhälliga stöd.

En annan regeringskollega. finansminister Petteri Orpo (Saml) försökte i lördags lugna bilhandeln som fruktar en kraftig nedgång i handeln genom att säga att inga skatteförändringar bereds vid hans ministerium.

Orpo har också ifrågasatt på vilket sätt ett trafiknätsbolag kan föra med sig mera pengar för vägunderhållet.

Berner är förvånad över kritiken också eftersom man inom regeringen tillsammans har kommit överens om att trafikutredningen går på remiss till intressegrupperna.

Berner anser att tiden för politiska kommentarer borde ha varit först efter remissrundan.

Stöd för bilköpare

Berner försökte på söndagen lugna ner de bekymrade stämningarna inom bilhandeln. I sin blogg skriver hon att man kunde tänka sig en ersättning åt dem som köper en bil i år, för att gottgöra det sänkta bilpriset, om bilskatten slopas enligt förslaget till trafikreform.

Staten kunde reservera ett anskaffningsstöd på hundra miljoner euro för att stöda inköp av bilar med små utsläpp.

Tero Valtanen/Yle uutiset