Hoppa till huvudinnehåll

Finlands succévecka: Startade året med skön dubbel

Linda Sällström i Finlands hemmamatch mot Portugal i juni 2016.
Linda Sällström gjorde ett av Finlands tre mål mot Slovakien. Linda Sällström i Finlands hemmamatch mot Portugal i juni 2016. Bild: All Over Press Linda Sällström

Finland har fått en flygande start på landslagsåret. Slovakien åkte på stryk mot ett landslag som har startat om med besked.

I onsdags gjorde Finland något som inte skett på länge. Landslaget slog ett högre rankat motstånd när det blev en 2–0-seger mot Ryssland (23:e på världsrankningen).

Segern mot Ryssland var en stark start på tiden efter Andrée Jeglertz. Svensken lämnade landslaget efter att laget misslyckades med uppgiften att kvala in till sommarens fotbolls-EM.

I väntan på att Skottlands succétränare Anna Signeul tar över Finland i september har Marko Saloranta fått förtroendet att starta en ny process.

– Vi behövde en nystart. Nu har vi börjat om och man måste vara fokuserad hela tiden. Det är en nytändning. Jag ser det som att den nya eran redan har börjat, konstaterade Anna Westerlund i en intervju med Yle Sporten i veckan.

Siktet inställt på VM-kvalet

Den eran har startat strålande. Finland följde upp onsdagens vinst med en till seger på söndagen.

Landslagets första läger för året avslutades med en 3–0-seger mot Slovakien, som ligger 41:a på världsrankningen i jämförelse med Finlands 28:e plats.

I Murcia slog Ria Öling till med sitt andra landslagsmål när hon förde upp Finland i ledning i den första halvleken. Den betydligt mer rutinerade Linda Sällström ökade på till 2–0. Vittsjö-anfallaren skickade in sin fullträff i början av den andra halvleken och i slutminuterna avrundade Westerlund målskyttet.

Hoppa över Twitterpostning

"Lagandan är väldigt bra"

Redan efter veckans första match konstaterade Westerlund att Finland spelade bollen betydligt mer längs marken än tidigare. Det är en del i en process mot att Finland ska bli ett mer aktivt lag.

– Vi är redo för att vara ett mer spelande lag och vi pratade om det under de första dagarna här. Vi hade bollinnehavet i båda matcherna och anföll mångsidigt. Jag är stolt över hur snabbt spelarna har tagit till sig nya saker, säger Saloranta till Bollförbundets hemsida.

– Lagandan är väldigt bra. Det är betydelsefullt för framtiden.

För Finlands del är det träningsmatcher som gäller hela våren. Närmast väntar Serbien i början av mars. Siktet är inställt på VM-kvalet. Det lottas i april och startar i september.

Resultat:

Finland–Slovakien 3–0 (1–0)
Mål: 1–0 Ria Öling, 2–0 Linda Sällström, 3–0 Anna Westerlund.

Finlands startelva:
Tinja-Riikka Korpela – Emma Koivisto, Anna Westerlund, Katarina Naumanen, Natalia Kuikka (71 min Mimmi Nurmela) – Tia Hälinen, Ria Öling, Olga Ahtinen, Julia Tunturi (46 min Nora Heroum) – Linda Sällström, Juliette Kemppi.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport