Hoppa till huvudinnehåll

Fortsättning på podietorkan för finska herrarna – tappade mark på ankarsträckan

Ristomatti Hakola.
Ristomatti Hakola klarade inte av att utmana de övriga ankaråkarna. Ristomatti Hakola. Bild: All Over Press/Heidi Koivunen Ristomatti Hakola

Ännu halvvägs in i herrstafetten i Ulricehamn såg det lysande ut för finländarna då Iivo Niskanen höll täten. Men under ankarsträckan tappade Ristomatti Hakola mark och kommer i mål som sexa – efter en förlorad spurtduell.

Då damernas stafett var en norsk dominansshow blev herrarnas 4 x 7,5 kilometer en riktig nagelbitare. De nio bästa kvartetterna kom alla i mål inom loppet av fyra sekunder.

För Finlands del blev det en sjätteplats. Sami Jauhojärvi inledde skapligt, Iivo Niskanen förde Finland upp i topp och Lari Lehtonen höll sig inom en sekund från täten.

Men ankargruppen blev för hård för Ristomatti Hakola, som ersatte det troliga VM-ankaret Matti Heikkinen som inte deltog i Ulricehamn.

Såg ut att halka efter

Under den sista etappen föll Hakola i en backe och tappade fart. Han tog sig ändå tillbaka och slutade sexa.

Hakola förlorade på upploppet en tajt duell mot Italiens Sebastiano Pellegrin med en tiondelssekund.

Norge, Kanada och Sverige gjorde upp om segern, som gick till norrmännen efter en urstark slutspurt av Finn Hågen Krogh. Sverige och Calle Halfvarsson var tvåa och Kanadas Len Valjas trea.

Artikeln uppdaterad måndagen den 24 januari klockan 8.25.