Hoppa till huvudinnehåll

Gut dominerar totalt – britt nära historia i slalom

Lara Gut.
Lara Gut får anses vara den stora förhandsfavoriten i hemma-VM. Lara Gut. Bild: EPA Lara Gut-Behrami

Lara Gut är åkaren att slå i super-G. Hon har ett bastant grepp om förstaplatsen i disciplinen. I VM-genrepet visade hon klass.

Den första tävlingsdagen under alpina VM, den 7 februari, avgörs damernas super-G. Det är en disciplin där det bara finns en förhandsfavorit.

Lara Gut har alla chanser att fixa en guldkantad start på hemmamästerskapet i St Moritz. Den schweiziska stjärnan har varit i en klass för sig i vinterns tävlingar i super-G.

På söndagen kom säsongens tredje seger på tre starter. De två första vinsterna hade kommit i Val d’Isere och Lake Louise. Söndagens vinst kom i Garmisch-Partenkirchen.

Gut slog Stephanie Venier med 67 hundradelar och Tina Weirather med 86 hundradelar. Därmed kasserade schweiziskan in en förstaplats och en andraplats under helgen i Tyskland.

I lördags fick hon se sig besegrad av comebackande Lindsey Vonn i störtloppet. Amerikanskan, som med all säkerhet vill ha ett ord med i leken i VM, slutade nia på söndagen.

Britt missade slalomseger

På herrsidan åktes det slalom i den klassiska pisten i Kitzbühel på söndagen. Britten Dave Ryding hade ett fint läge att göra alla tiders insats i tävlingen – och skriva brittisk alpinhistoria. Ryding hade aldrig stått på pallen i en världscuptävling inför söndagen och en britt hade aldrig tidigare vunnit en alpin världscuptävling.

Efter det första åket låg han i ledning. När tvåan Stefano Gross åkte bort sig i det andra åket startade han med en ledning på över en sekund.

Slalomspecialisten hade en sjätteplats från Levi som bästa resultat under säsongen. Ryding tappade tidigt sin ledning, men han höll sig på benen och korsade mållinjen som tvåa.

Marcel Hirscher tog en överlägsen seger. Österrikaren vann med 76 hundradelars marginal efter ett fenomenalt andraåk. Hirscher låg nia efter halva tävlingen. Ryssen Alexander Khorosjilov tog tredjeplatsen.

Tävlingens enda finländare Joonas Räsänen lyckades inte ta sig ner i det första åket och avbröt.