Hoppa till huvudinnehåll

När Curre Lindström är ledsen sätter han på en video från guldfesten i Globen

Curt Lindström under en VM 1995-minnesmatch i Helsingfors 2014.
Curt Lindström är fortfarande väldigt omtyckt i Finland. Curt Lindström under en VM 1995-minnesmatch i Helsingfors 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Curt Lindström

Curt Lindström blev guld-Curre med hela det finska folket i samband med den historiska segern i ishockey-VM 1995.

Om Finlands folk fick rösta fram landets populäraste svensk skulle Curt Lindströms namn sannolikt finnas väldigt högt upp på listan.

Banden till Finland har inte brustit sedan han lämnade landslaget 1997. Den pensionerade hockeytränaren bor numera i Thailand men besöker Finland ett par gånger om året.

– Jag har kvar kontakten med en del personer inom ishockeyn och även inom näringslivet. Det har avtagit genom åren men jag har fortfarande ett genuint och skönt förhållande till människor här och trivs alltid väldigt bra.

Curt Lindström med Ville Peltonen, Jere Lehtinen och Saku Koivu under en välgörenhetsmatch 2014.
Curt Lindström med sina guldkalvar Ville Peltonen, Jere Lehtinen och Saku Koivu under en välgörenhetsmatch i Helsingfors 2014. Curt Lindström med Ville Peltonen, Jere Lehtinen och Saku Koivu under en välgörenhetsmatch 2014. Bild: Yle/Tomi Hänninen Curt Lindström,Ville Peltonen,Jere Lehtinen,Saku Koivu,VM i ishockey för herrar 1995

Yle Sporten träffar Lindström under Finlands idrottsgala, dit han bjudits in för att dela ut priset till årets lag. Att få en pratstund med hedersgästen är inte så enkelt – alla vill skaka hand med och hälsa på ”guld-Curre”.

– Ja, det är genant på sitt sätt, skrattar Lindström till.

– Men det är bra att ibland få bekräftelse för goda resultat, även om jag alltid sagt att det inte bara var min förtjänst, utan vi var en hel stab med mycket duktiga ledare och väldigt bra spelare.

”Blev som en stor familj”

Lindström ledde Finlands ishockeylandslag till nationens första VM-guld i Stockholm våren 1995 och han minns fortfarande med jämna mellanrum tillbaka till Globens guldrus.

– Om jag är ledsen, vilket naturligtvis händer alla människor ibland, sätter jag mig ner och ser på en video jag har från den tiden – och då blir jag jätteglad.

Vilka är era främsta minnen från turneringen?

– Det är helheten, hur hela ledarteamet och laget höll samman. Vi blev som en stor familj, berättar Lindström.

– Vi skapade en otroligt stark vi-känsla, vilket kanske har saknats tidigare. Alla spelare var beredda att jobba för laget, inte bara för sig själva, och det var en stor del av framgången.

Mindre individualism

Lindström, som fortfarande följer med ishockeyn i Finland, har märkt av samma tendenser inom finländsk lagidrott överlag.

Verksamheten har blivit mycket mer professionell under de senaste 20 åren, och samtidigt har en mer avslappnad och lättsam stämning som Lindström i tiderna hämtade med sig till hockeylandslaget spritt sig och blivit ett stående karaktärsdrag i framgångsrika blåvita landslag.

Finlands spelare sjunger nationalsången, JVM 2016.
Juniorguldlejonen från ett drygt år tillbaka är ett praktexempel på "nya" Finland. Finlands spelare sjunger nationalsången, JVM 2016. Bild: Lehtikuva ishockey,Finlands herrjuniorlandslag i ishockey

– Det här är väldigt viktigt och det är nånting som vuxit fram. Innan jag kom hit upplevde jag att det var mycket individualism och "tänka på sig själv och inte på laget"-mentalitet i Finland, säger Lindström och ger ett exempel.

– Jag hade en spelare i landslaget som var jätteglad när han gjorde tre mål i en landskamp vi förlorade med 3-4. Han var glad, men det var ju inte laget. Och det är ju laget som gäller om man spelar ishockey, annars kan man ju bli backhoppare eller nånting annat.

Mental styrka och självförtroende

På Finlands idrottsgala tog guldlaget från junior-VM 2016 storslam och håvade in priset som årets lag och årets idrottsögonblick. Därtill valdes Jukka Jalonen till årets tränare och Patrik Laine till årets genombrott och årets unga idrottare.

– Jag har följt med Patrik Laine, Sebastian Aho och även många andra spelare, och det går ju väldigt bra för dom i NHL. Nu är det bara upp till dem själva hur bra de kan bli, slår Lindström fast.

– Finsk ishockey i dag tillhör världseliten och det kommer den att fortsätta göra med tanke på sättet man jobbar inom hela hockeyverksamheten i dag. Finland har på sistone visat att man fått fram mycket bra spelare som spelar med stor mental styrka och självförtroende.