Hoppa till huvudinnehåll

"Spelets regler har förändrats" - Israel vill bygga 11 000 nya bostäder i ockuperade östra Jerusalem

"Mazeltov - Gratulerat till ditt beslut att flytta er ambassad till Jerusalem" står det på ett lakan utanför en byggnad på Betlehemgatan i Jerusalem
"Donald Trump , Mazeltov - Gratulerat till ditt beslut att flytta er ambassad till Jerusalem" står det på ett lakan utanför en byggnad på Betlehemgatan i Jerusalem "Mazeltov - Gratulerat till ditt beslut att flytta er ambassad till Jerusalem" står det på ett lakan utanför en byggnad på Betlehemgatan i Jerusalem Bild: EPA/ATEF SAFADI Israel,Östra Jerusalem

Israel planerar att utvidga de judiska bosättningar i ockuperade östra Jerusalem efter att Donald Trump tillträdde som USA:s president.

Staden Jerusalems viceborgmästare Meir Turjeman medger att man gav grönt ljus åt ytterligare 566 bostäder på grund av Trumps tillträde.

-Spelets regler har förändrats sedan Trump blev president. Våra händer är inte längre bundna som under Barack Obamas styre, nu kan vi äntligen bygga, säger Turjeman.

Myndigheter i Jerusalem planerar att bygga sammanlagt 11 000 nya bostäder i östra Jerusalem som Israel ockuperade under sexdagarskriget år 1967.

Maale Adumim

Den israeliska regeringen vill också ansluta bosättningen Maale Adumim i östra Jerusalem till egentliga Israel.

Regeringen skall på söndagen diskutera ett kontroversiellt lagförslag om bosättningen med 37 000 invånare,.

Det är osäkert om Trumps tillträde leder till att parlamentet Knesset får ta ställning till lagen snabbare än planerat.

Premiärminister Benjamin Netanyahu lär ha varnat för alltför snabba åtgärder, eftersom Trumps medarbetare rådde till avhållsamhet tillsvidare.

- Vi måste tala om för den amerikanska administrationen vad vi vill och inte vänta på order från dem, kräver den hårdföre justitieminister Ayelet Shaked.

Om och när lagförslaget antas så skulle det innebära ytterligare en spik i kistan för planerna på en fredlig, tvåstatslösning i Mellanöstern.

Palestinierna betraktar östra Jerusalem som sin huvudstad i ett självständigt Palestina medan Israel vill ha hela staden för sig själv.

Olagliga bosättningar

FN och EU betraktar nya bosättningar i området som olagliga eftersom de strider mot internationell lag.

Obama brukade fördöma den israeliska regeringens bosättningspolitik men såg vanligtvis genom fingrarna då frågan kom upp i FN:s säkerhetsråd.

Han tillät ändå en fördömande resolution om bosättningarna för första gången i december, då USA lade ner sin röst i säkerhetsrådets omröstning.

Beslutet fick hård kritik både i Israel och bland republikaner i USA medan Trump fördömde Obama i hårda ordalag.

Trump utlovar fullt stöd

Trump har däremot lovat Netanyahu sitt fulla stöd och han väntas tala med Netanyahu per telefon under söndagens lopp.

Den nya amerikanska presidenten väntas då ge sitt ovillkorliga stöd för nya bosättningar varhelst israel vill bygga dem.

Trump har också talat för att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem, vilket strider mot USA:s långvariga linje.

Det skulle sannolikt leda till våldsamma reaktioner över hela Mellanöstern om beslutet förverkligas.

Stoppa Trump, det är Jerusalem, står det på ett plakat vid en demonstration som palestinska aktivister höll i staden Nablus på Västbankem i torsdags
Stoppa Trump, det är Jerusalem, står det på ett plakat vid en demonstration som palestinska aktivister höll i staden Nablus på Västbankem i torsdags Stoppa Trump, det är Jerusalem, står det på ett plakat vid en demonstration som palestinska aktivister höll i staden Nablus på Västbankem i torsdags Bild: EPA/ALAA BADARNEH Jerusalem,Israel,Donald Trump

Kontroversiell ambassadör

Trumps svärson Jared Kushner som har utsetts till presidentens rådgivare i Vita huset, har fått helhetsansvaret för USA:s politik i Mellanöstern.

Det var sannolikt Kushner som föreslog att den rika affärsmannen och fanatiska zionisten David Friedman utsågs till USA:s nya ambassadör i Israel.

Friedman har själv gett finansiellt stöd åt bosättningen Beit El (Guds hus) som hör till de mest högerradikala bosättningarna på Västbanken.

David Friedman har också tryckt hårt på för att ambassaden skall flyttas till Jerusalem .

Inget medborgarskap för palestinier

Han har gjort sig känd för sina kontroversiella, hårdföra uttalanden om palestinier och moderata judar i USA som stöder tvåstatslösningen.

Friedman har kallat sådana judar för kapos, enligt de judiska fångvaktare som anlitades av nazisterna i koncentrationsläger under andra världskriget.

Han har också krävt att palestinska israeler fråntas sitt medborgarskap och han är givetvis mot att palestinierna i Gaza och på Västbanken får en egen, självständig stat.

Se bilder från Västbanken: