Hoppa till huvudinnehåll

Sveriges VM-kross – nu väntar storfavoriten

Sverige, handboll.
Sverige är klart för en drömkvartsfinal mot Frankrike. Sverige, handboll. Bild: EPA Sveriges herrlandslag i handboll

Sverige går från seger till seger i handsboll-VM. Belöningen? En VM-kvartsfinal mot hemmafavoriten Frankrike.

Det blev aldrig spännande i söndagens åttondelsfinal mellan Sverige och Vitryssland. Sverige slaktade sitt motstånd totalt i den första halvleken.

Svenskarna imponerade väldigt mycket och prickade in hela tjugofyra mål under de trettio första minuterna. Efter paus kunde Sverige vila sina stjärnor och defilera till en solklar 41–22-seger.

– Vi spelar underbar handboll igen. Springer mycket på kontringar, har bra försvarsspel och gör många räddningar – då är det kul att spela, säger Lukas Nilsson till SVT.

"En höjdpunkt i karriären"

På tisdag väntar det stora testet för Sverige. Frankrike är turneringens klara favorit och hemmapubliken förväntar sig ett guld av sina hjältar.

– Vi har allt att vinna nu. Det ska bli riktigt kul att möta Frankrike i kvartsfinal, säger Nilsson.

– Det är få förunnat att möta Frankrike på deras hemmaplan inför så mycket människor, det blir en höjdpunkt i karriären, säger Niclas Ekberg.

Chockförlust för Danmark

För en annan favorit blev det däremot tvärstopp i åttondelen. För mindre än ett halvår sedan tog Danmark olympiskt guld i Rio, men nu är laget utslaget i VM.

Efter fem raka segrar i gruppspelet blev Ungern för svårt. Ungrarna skrällde och vann rysaren med 27–25.

För danskarnas del är det första gången sedan 2005 som det inte blir minst kvartsfinal i VM. För Ungerns del fortsätter slutspelet med en ny nordisk motståndare. Norge väntar i kvartsfinalen.