Hoppa till huvudinnehåll

Trump: Medierna de största lögnarna som finns

USA:s president Donald Trump.
USA:s president Donald Trump. USA:s president Donald Trump. Bild: Olivier Douliery / POOL Donald Trump,USA,USAs president

USA:s nye president Donald Trump ägnade stora delar av gårdagen till att racka ner på medierna. Han och hans presschef Sean Spicer beskyllde medierna för att ljuga vad beträffar antalet personer som följde med presidentinstallationen i fredags.

Trump konstaterade i samband med mötet med underrättelsetjänsten CIA att en och halv miljon människor var närvarande vid installationen vid Capitolium i Washington.

- Jag höll ett tal och tittade ut på folkhavet. Det såg ut som om där var en miljon människor - en och en halv miljon människor.

Han anklagade medierna för ren och skär lögn när de bedömt publikmängden som klart mindre.

Hoppa över Twitterpostning

"Största publiken någonsin"

Också Trumps presschef Sean Spicer anklagade medierna för lögn, vid en kort och aggressiv presskonferens på lördagen.

- Det var den största publik någonsin som följde med en amerikansk presidentinstallation, sade Spicer, och förnekade därmed alla de faktauppgifter som publicerats om installationen och publiken.

Han lovade att medierna kommer att ställas till svars för sin rapportering - ett löfte som Donald Trump tidigare på dagen också framförde, då han anklagade en tv-kanal för lögn.

Sean Spicer framförde inga bevis för sina publiksiffror, men enligt officiella uppgifter och medier deltog 200 000 i installationen på fredagen, och en halv miljon i lördagens kvinnomarsch.

Det är klart färre än den publik som på plats följde med den första installationen av Obama år 2009. Också TV-tittarna var fler vid installationen av Obama.

"Jag älskar CIA"

Den nytillträdde presidenten Donald Trump träffade också anställda vid CIA på lördagen. Trump bedyrade sitt stöd för underrättelsetjänsten och sade att knappast någon kan känna mera för underrättelsetjänsten än han.

Donald Trump besöker CIA
Donald Trump besöker CIA Bild: Olivier Douliery / EPA Cia,USA,Central Intelligence Agency,Donald Trump

Trump träffade 400 anställda vid CIA i underrättelsetjänstens högkvarter i Langley i Virginia.

Han sade att de verkligen är speciella och storslagna människor och att han till fullo stöder dem.

- Jag är med er till tusen procent, sade Trump. Jag älskar er, jag respekterar er, de finns ingen jag respekterar mer än CIA-anställda.

Både före och efter valet har Trump hittills skarpt kritiserat amerikansk underrättelsetjänst för deras slutsatser att Ryssland försökte påverka valet och hjälpte honom att bli president. Nu förnekar Trump att han har haft någon tvist med underrättelsetjänsten.

På en presskonferens för drygt en vecka sedan jämförde han underrättelsetjänstens agerande med Nazityskland.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes