Hoppa till huvudinnehåll

Andra städer vill också ha Teslas fabrik

Gavin Thompson, Heikki Uustalo, Jaakko Eskola och Jyri Kylä-Kaila sitter på en scen i Vasa. Alla bär kostym.
Så här såg det ut då över hundra inbjudna gäster dök upp på Domus Bothnica i Vasa för att diskutera Vasas och Finlands möjligheter till Teslas batterifabrik. Gavin Thompson, Heikki Uustalo, Jaakko Eskola och Jyri Kylä-Kaila. Gavin Thompson, Heikki Uustalo, Jaakko Eskola och Jyri Kylä-Kaila sitter på en scen i Vasa. Alla bär kostym. Bild: Yle/ Axel Brink gigafactory vasa

Vasaregionens försök att locka till sig elbils- och batteriföretaget Teslas kommande Europafabrik har fått statens exportfrämjande Finpro att utreda om fabriken kunde placeras någon annanstans i Finland. Seinäjoki ställer sig bakom Vasa.

Näringsminister Mika Lintilä (centern) säger till Pohjalainen att olika områden i Finland får meddela sitt intresse till Finpro som sedan sammanställer en rapport till statsrådet. Enligt uppgift ska rapporten vara klar redan i morgon, tisdag. Först därefter kan regeringen, enligt Lintilä, ställa sig bakom Vasaregionen i strävan att få fabriken.

Enligt Lintilä ligger Vasa ändå mycket bra till. Varken han eller Finpros vd Antti Aumo går med på att säga vilka andra orter som kunde komma ifråga.

Seinäjoki stad har meddelat att manställer sig helhjärtat bakom Vasas försök att locka Teslas gigafactory till orten.

- Vi finns på samma samarbetsområde och en gigafactory skulle gynna alla. Vi stöder Vasa till fullo, Jorma Rasinmäki, stadsdirektör i Seinäjoki.

Vasa går vidare med planerna

Stadsdirektör Tomas Häyry i Vasa säger till Yle Österbotten att man inte väntar på Finpros utredning utan går vidare med planerna.

- Finpros utredning kom inte som en överraskning, säger Häyry, som inte ser något negativt med att Finpro utreder saken nu.

- Det är en del av en process, så att regeringen kan ställa sig bakom vårt projekt. Vi är så långt hunna med den här saken redan, säger Häyry.