Hoppa till huvudinnehåll

FN håller Syrienkonferens i Finland

Hjälparbetare från FN distribuerar mat i Damaskus, Syrien.
FN ska offentligöra sina biståndsplaner gällande Syrien Hjälparbetare från FN distribuerar mat i Damaskus, Syrien. Bild: EPA/SANA HANDOUT lådor

En två dagar lång konferens om FN:s biståndsplaner för Syrien har inletts i Finland.

- Målsättningen är att förmedla budskapet om vad som behövs göras inne i Syrien och i grannländerna, säger Claus Lindroos, som är chef för enheten för humanitärt bistånd vid Utrikesministeriet.

Det handlar både om humanitär hjälp för omedelbart behov och om hur man kan bistå grannländerna som tagit emot största delen av de syriska flyktingarna.

- Vi talar mycket om möjlighet till utbildning och utkomst och annat som påverkar stabiliteten på längre sikt, säger Lindroos.

I konferensen deltar bland annat ledarna för FN:s flyktingorganisation UNHCR och för FN:s utvecklingsprogram UNDP samt ministrar från grannländerna Jordanien, Libanon och Irak.

Konferensen hålls i Finland på FN:s önskan.

- I konferensen deltar de nordiska länderna i hög grad, så från FN:s sida är det här en signal på att man litar på och uppskattar den roll som Finland och de övriga nordiska länderna spelar när det gäller att hjälpa människor och finna lösningar på problem i världen, säger Lindroos.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes