Hoppa till huvudinnehåll

"Fritiden behöver inte kosta mycket"

Två personer som ser glada ut, ute på en löprunda i snöigt landskap.
Många väljer en löptur på sin lediga tid. Två personer som ser glada ut, ute på en löprunda i snöigt landskap. Bild: All Over Press motion,löpare,idrottare,hälsa,solljus,friluftsliv,motionsidrott,fysisk kondition,vintersport,kyla,löpning,snö,fritid,vinterträning

Över 2 200 personer har svarat på den enkät som Yle Österbotten och HSS Medias tidningar lanserat tillsammans.

Yle Österbotten, Vasabladet, Österbottens Tidning och Syd-Österbotten har startat ett unikt samarbete för att ta reda på vad österbottningarna gör på sin fritid.

Du kan svara på enkäten här. Den finns också med i de tryckta tidningarna på torsdag.

Med i samarbetet är också sociologen Kjell Herberts, som ska analysera svaren.

- Jag har funderat mycket på frågorna "När börjar och slutar fritiden"? När övergår en arbetsinsats i fri tid?, säger Herberts.

- Det vi är ute efter är nog vad som sysselsätter folk när alla måsten, oavsett om de är avlönade eller inte, är borta. Det kanske viktigaste här är att man för sig själv definierar vad fritid är, säger Herberts.

Herberts framhåller att fritiden inte behöver kosta speciellt mycket.

- Egentid kan ju vara att man läser en bok eller motionerar. Eller deltar i körövning en gång i veckan.

De äldre lyser med sin frånvaro

Kjell Herberts är nöjd med svarsandelen så här långt. Men den kategori som brukar stå för den högsta svarsandelen i dylika enkäter lyser dock lite med sin frånvaro i den här.

- 60-plussarna sticker inte alls ut som de brukar och jag har funderat över vad det beror på.

- De handlar om stora årsklasser som är väldigt aktiva i samhället. De bär upp föreningslivet ganska långt. De är lojala och nåbara, säger Herberts.

- Kanske tycker de nyblivna pensionärerna att fritid är något de drömde om medan de ännu var i arbetslivet. De upplever kanske att de inte har något speciellt att berätta.

Herberts menar att det kan råda en missuppfattning att det bara är intressanta och exklusiva fritidsintressen vi är ute efter.

Enkät i papperstidningarna på torsdag

Ovanan att fylla i enketer via webben kan också vara ett hinder tror Kjell Herberts. Därför tycker han det är bra att enkäten kommer att finnas med i de tryckta tidningarna på torsdag.

- Nätet är fortfarande lite åldersdiskriminerande. Många äldre använder det väldigt passivt. Så tröskeln att fylla i en enkät kan vara hög för en del.