Hoppa till huvudinnehåll

Grekland besluter om turkiska asylsökande militärer får stanna

Den turkiska militärhelikoptern landade i Grekland den 16 juli 2016.
Den turkiska militärhelikoptern landade i Grekland den 16 juli 2016. Den turkiska militärhelikoptern landade i Grekland den 16 juli 2016. Bild: EPA / Dimitris Alexoudis Turkiet,Grekland,turkiet

I dag hörde Greklands högsta domstol åtta turkiska militärer som har ansökt om asyl i landet. Domstolen ska ta ställning om männen ska utlämnas till Turkiet. Det är ett beslut som antagligen avgör om de åtta männen får leva eller avrättas. Om domarna ger avslag på Turkiets krav på att de åtta utlämnas får de lämna häktet och röra sig fritt. Domstolens utslag kommer på torsdag.

De åtta officerare från Turkiet landade med en militärhelikopter i Grekland den 16 juli efter det misslyckade kuppförsöket. Väl framme i Grekland ansökte männen om politisk asyl. Turkiet krävde att officerarna skulle utlämnas omedelbart. Turkiet ansåg att männen var landsförrädare och kuppmakare.

Männen sitter isolerade i ett häkte på en polisstation i en förort till Aten. De får inte använda internet och inte ha tillgång till mobiltelefon.

Om domstolen besluter att de ska utlämnas till Turkiet är männens liv i fara. I en intervju för den tyska tidskriften Spiegel säger en av männen att de svävar i livsfara om de skulle utvisas till Turkiet. De asylsökande har förnekat att de skulle ha varit inblandade i militärkuppen.

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan har låtit genomföra omfattande rensningsaktioner mot sina politiska meningsmotståndare efter sommarens kuppförsök.

Grekerna motsätter sig en utlämning

Greklands premiärminister Alexis Tsipras har försäkrat att några kuppmakare inte är välkomna i Grekland.

Om Grekland vägrar att utlämna de åtta avhoppade officerarna kunde det leda till försämrade relationer mellan Aten och Ankara. Det i sin tur kunde försvåra samtalen om ett enat Cypern. Förhandlingarna mellan grek- och turkcyprioter har gjort framsteg den senaste tiden.

För Grekland är frågan grannlaga. 80 procent av befolkningen motsätter sig att de åtta turkarna utlämnas till de turkiska myndigheterna.

Artikeln uppdaterad kl. 13.15. Högsta domstolens utslag kommer först på torsdag. Tidigare väntades beskedet redan på måndagen.