Hoppa till huvudinnehåll

Linnea Henriksson snabbaste östnylänningen i junior-FM

Flicka åker skidor
Flicka åker skidor Bild: Privat/Juha Levonen linnea henriksson

Pernåskidåkaren Linnea Henriksson stod för den bästa östnyländska totalprestationen i veckoslutets junior-FM. Hon landade på sjätte plats både i sprinten och på sträckan tio kilometer.

Remi Lindholm, också han från Pernå i Lovisa, knep en fin femte plats på 15 kilometer i junior-FM i skidåkning under veckoslutet. Lindholm tävlar i klassen under 20 år.

Därmed stod han för det bästa enskilda tävlingsresultatet av de östnyländska skidåkarna. Den yngre bordern Kevin kom på 22:a plats i sin klass, under 18 år.

Sprinten svårare

Linnea Henriksson från Pernå i Lovisa var den totalt sett bästa östnylänningen i veckoslutets junior-FM i skidåkning. Hon kom sjätte både i sprinten och på sträckan tio kilometer.

Under veckoslutet ordnades junior-FM i skidåkning i Äänekoski nära Jyväskylä. Linnea Henriksson från Pernå tävlade både i sprinten på 1,4 kilometer och i sträckan på tio kilometer.

18-åriga Henriksson tävlar i klassen damer under 20.

– För mig var nog sprinten svårare. Klassisk sprint har aldrig hört till mina favoriter och jag tycker mer om skate, så jag blev positivt överraskad över min sjätte plats, säger Henriksson.

I sträckan på tio kilometer skidade hon i mål på 30 minuter och 30,4 sekunder. Vinnaren på sträckan skidade i mål en dryg minut före Henriksson.

Henriksson säger att tiden var ganska bra, men att hon nog hade kunnat vara snabbare.

Fina förhållanden under tävlingarna

Skidvädret under junior-FM var också relativt bra.

– På lördagen var det fina förhållanden. Det var kallt och solen sken. Men på söndagen började det snöa vid starten. Jag hade bra skidor och snöfallet upphörde precis innan jag skulle starta, så det störde inte mig desto mer.

Finlands svenska skidförbund (FSS) skötte om att valla Henrikssons skidor. Det var också FSS som valde ut hennes skidor inför tävlingen, och hon säger att det funkade riktigt bra.

Linnea Henriksson
Linnea Henriksson Bild: Privat linnea henriksson

Linnea Henriksson är född och uppvuxen i Pernå i Lovisa, men studerar vid idrottsgymnasiet i Vörå i Österbotten. Inför den här säsongen böt hon förening och representerar numera österbottniska IF Femman i stället för något östnyländska lag.

– IF Femman är den närmaste föreningen här. Eftersom jag ändå går i skola i Vörå tyckte jag att det skulle vara mer lämpligt att höra till en österbottnisk förening, säger hon.

Henriksson berättar att hon redan tidigare fick mycket hjälp med skjutsar och hade bra kontakt till sin nya förening. Eftersom IF Femman letade efter en ny skidåkare för stafetten valde hon att byta.

VM i kikaren

När får man se Linnea Henriksson tävla i junior-VM?

– Skulle jag ha varit tillräckligt bra på granskningstävlingarna skulle jag ha fått tävla i klassen under 20-åringar i Salt Lake City i USA. Men det blir inte i år i alla fall.

Hon konstaterar att hon nog ska komma i väg till VM i något skede. För det krävs tillräckligt mycket träning.

– Det är allt mellan tio och tjugo timmar per vecka. Jag tränar väl i genomsnitt femton timmar i veckan, säger Linnea Henriksson.

Alla resultat från junior-FM i Äänekoski hittar du på Skidförbundets webbplats (på finska).