Hoppa till huvudinnehåll

Skulle strykas från föreningsregistret – ”Nu är allting frid och fröjd igen”

Stadgar
Stadgar förening

Patent- och registerstyrelsen publicerade i juli en lista på 40 000 föreningar som kunde komma att strykas ur föreningsregistret. Inaktiva föreningar skulle putsas bort från registret, men flera aktiva föreningar fanns också bland de hotade.

En av dem är Åbo Turnförening. En över 135 år gammal motionsförening för äldre herrar, som togs på sängen av beskedet.

- Det var en ganska stor överraskning för oss. Vi var ju ändå i gott sällskap. Det blev ändå ett ganska stort pådrag, jag fick många uppringningar av medlemmarna, berättar styrelseordförande Mårten Rosenberg.

Föreningen skickade genast in de krävda uppgifterna och får således fortsätta kalla sig själv en registrerad förening.

Åbo Turnförening ordnar allt från gubbgympa, som Rosenberg kallar det, till lättsamma tävlingar i bland annat terränglöpning och luftgevärsskytte. Som många andra föreningar sitter förtroendevalda länge på sina poster och enligt Rosenberg hade man helt enkelt missat med att skicka in förändringsmeddelanden om nya styrelsemedlemmar.

- Jag skäms litet att säga det här, men det var ganska länge sedan vi hade lämnat in uppgifter. Det är helt enkelt fråga om en lapsus. Man har inte tänkt på att det ska lämnas in. Det ligger nog inte något annat bakom det här. Det finns så mycket annat att administrera i en förening så det här hade bara glömts bort, berättar Rosenberg.

Runt 36 000 föreningar stryks från registret som bäst

Deadline för att skicka in bevis på att man fortfarande är en aktiv förening passerade den 12 januari. På Patent- och registerstyrelsen (PRS) pågår nu arbetet med att avregistrera de gamla föreningarna för fulla muggar.

PRS förväntar sig vara klara med arbetet i februari. Före det vill man inte uttala sig om föreningarna, men teamchef Jouko Koitto uppskattar att det är kring 36 000 föreningar som inte hört av sig.

Men det gjorde The Top Radio Club i Pargas.

- På sätt och vis så blev det ju en liten överraskning. Sedan visade det sig att vi hade slarvat ganska länge med det här. Föreningen är ändå aktiv och det vill också vara i fortsättningen, så vi skickade in uppgifterna och nu är allting frid och fröjd igen, berättar styrelseordförande Tom Abrahamsson.

"Hade fullständigt fallit i glömska"

Abrahamsson sade till Yle Nyheter redan i juli att plikten känns ”lite onödig”. Han är fortfarande inne på samma linje.

- Är man en registrerad förening så förstår jag att uppgifterna ska vara up to date. Det var de ju nog inte i det här fallet. Det att man hela tiden kontinuerligt ska uppdatera uppgifterna så är kanske, ja, det handlar ju mest om att bara få det gjort. Hos oss hade det fullständigt fallit i glömska, menar Abrahamsson.

Abrahamsson anser att PRS hade all rätt att putsa i registret, men efterlyser lite mildare tillvägagångssätt nästa gång.

- Delvis förstår jag det, då det handlar om en verkligt skaplig försening. Meddelandet kunde ha kommit på ett sådant sätt att man inte genast blir hotad med att strykas från registret. En påminnelse skulle ha räckt. Men samtidigt så måste man väl fylla i all information om man vill vara med i ett register. På det sättet är vi delaktiga i problemet, säger Abrahamsson.

Kommer ni att vara mer aktiva i att kommunicera med PRS i framtiden?

- Vi kommer att vara betydligt mer aktiva, åtminstone jämfört med tidigare, säger Abrahamsson och skrattar.

Han får medhåll av Mårten Rosenberg.

- Det kommer vi nog att göra. Nu när vi har gjort det en gång och vet hur det går till. Vi har ju alltid skickat in allt annat till punkt och pricka, men det här var nu bara en sak som vi hade missat. Sådant händer. Ingen större skada skedd. Ingen har ju mist livet, konstaterar Rosenberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland