Hoppa till huvudinnehåll

Utvecklingen av Fiskstranden engagerar Vasaborna

Många hade frågor på mötet om Fiskstranden i Vasa.
Många hade frågor på mötet om Fiskstranden i Vasa. Många hade frågor på mötet om Fiskstranden i Vasa. Bild: Yle/Markus Bergfors infotillfälle

Över hundra personer samlades till Vasa stads möte om Fiskets hus. Flera var oroliga för att strandpromenaden ska inskränkas av den blivande restaurangen, men fick till svar att Fiskstranden ska förbli öppen och tillgänglig för alla.

Det var trångt i dramasalen i huvudbiblioteket i Vasa på måndagen, när staden bjöd in allmänheten att ta del av planerna för Fiskstranden.

Några av de orosmoment som dök upp bland deltagarna under infotillfället var bland annat att promenadstråket längs med vattnet skulle skäras av och att stranden skulle bli ett slutet kommersiellt område.

Arkitekten för Fiskets hus, Ann-Charlott Hästö, sade att stranden kommer förbli ett offentligt rum och det är tänkt att det ska bli ett vardagsrum för hela Vasa.

- Alla är välkomna att vandra kring torget och huset.

Det var även några som tyckte att byggnaden skulle förstöra utsikten mot vattnet från Strandgatan, trots att byggnaden redan flyttats tio meter från ursprungsplanerna just av den orsaken.

Vasa stads planeringsdirektör, Päivi Korkealaakso, säger att de är glada för synpunkterna och att de kommer att ta dem i beaktande i den fortsatta planeringen.

- Vi har många mål som vi måste ta hänsyn till för att helheten ska fungera, säger hon.

Viktigt att känna sig delaktig

Det fanns också många positiva röster bland deltagarna. Elisabeth Ostberg tycker att projektet i sin helhet verkar strålande och att vasaborna i stort sett inte har något att klaga på än.

- Jag tycker det är bra att det blir så lättåtkomligt för folk att gå där, för jag går själv ofta vid stranden och njuter av strandlinjen och att se ut mot vattnet, och vi fick ju höra att det kommer bevaras, säger hon.

Ostberg säger att det är viktigt med möten för allmänheten, eftersom man får känna sig delaktig i hur det planeras i staden.

- Jag följer noga med vad som är på gång i staden. Och fastän jag är pensionär och kanske inte hinner uppleva allt, så är det ändå intressant att följa med och tänka sig in i vad folk i framtiden har att se fram emot.

Elisabeth Ostberg
Elisabeth Ostberg tycker att vasaborna inte har något att klaga på än. Elisabeth Ostberg Bild: Yle/Markus Bergfors fiskets hus

"Det ska inte vara som på Strömsö"

Det var i november som Fiskets Hus vann idétävlingen för att ersätta den gamla fiskhallen. I Fiskets hus ska det enligt planerna finnas restaurang, bar, fiskaffär, konferensutrymmen, kontor och bastu. Bakom det vinnande bidraget står kultur- och evenemangsproducenten Johanna Stenback, och TV-kocken Michael Björklund.

Björklund ser fram emot projektet och tycker det är bra att folk är engagerade i frågan.

- Säkert finns det olika viljor och så ska det vara också. Det ska inte bara vara som på Strömsö, utan man ska kämpa lite.

Stenback påminner också om att planerna för byggnaden inte är färdiga än.

- Vi har ett tävlingsförslag, men nu ska det filas och finslipas och därefter går vi vidare tillsammans med staden.

Bakom Fiskets hus står TV-kocken Michael Björklund och kultur- och evenemangsproducenten Johanna Stenback.
Michael Björklund och Johanna Stenback. Bakom Fiskets hus står TV-kocken Michael Björklund och kultur- och evenemangsproducenten Johanna Stenback. Bild: Yle/Markus Bergfors Michael Björklund,fiskets hus

Även konkurrenterna välkomnar Fiskets hus

Miki Ekman var också en av deltagarna i mötet och han har all orsak att engagera sig eftersom han driver restaurangen Faros, som ligger precis invid det blivande Fiskets hus.

Ekman är glad att man vågar satsa på något nytt till stranden och är positiv, även om det kan innebära mer konkurrens för honom.

- Det är klart att alla restauranger är konkurrenter sinsemellan, men jag tror vi också kommer att ha ganska stora synergieffekter och kunna samarbeta. Det är till exempel lättare att göra lite större evenemang tillsammans, säger Ekman.

Miki Ekman.
Krögaren Miki Ekman välkomnar Fiskets hus. Miki Ekman. Bild: Yle/Markus Bergfors fiskstranden

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten