Hoppa till huvudinnehåll

Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter

tallrikar fullastade med grönsaker och fruktbitar
tallrikar fullastade med grönsaker och fruktbitar Bild: privat/Ulrika Lillsunde Dörrmatta,frukter,grönsaker,rotfrukter,veganism,vegetarisk kost,vegetariska produkter

Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.

Veganutmaningen ordnas för fjärde året i Finland. Det är Veganförbundet som är arrangör och i motsats till vad många tror är det ingalunda endast i januari man kan hoppa på veganutmaningen.
Men januari är som bekant den månad som många vill pröva på något nytt eller är beredda att avstå från något för en tid. Därför marknadsförs veganutmaningen extra mycket inför varje nytt år.

Ulrika Lillsunde är med i planeringsgruppen för årets veganutmaning. Hon är också en av veganförbundets många tutorer, en person man kan vända sig till med frågor eller kommentarer.

Ulrika är ganska ny som vegan, hon och hennes man Sami antog veganutmaningen för två år sedan.

- Jag är ganska sportig av mig och jobbar som personlig tränare. Jag var en inbiten köttätare och gick med mest på skoj. Några månader innan hade jag prövat på lihaton lokakuu, men nu lämnade jag också bort mjölk, ägg och honung.

en kvinna som gör en brygga, yogaövning inne i en sal.
Ulrika Lillsunde utövar bland annat yoga. en kvinna som gör en brygga, yogaövning inne i en sal. Bild: privat ulrika lillsunde,yoga,yoga
För de flesta som antar veganutmaningen är det här med maten en stor grej att anpassa sig till.

Kampanjen lihaton lokakuu, eller köttfri oktober fick sin start i och med en utmaning i tv-programmet Docventures och har således inget med veganförbundet att göra. Också i den här kampanjen för man fram hur mycket vatten och energi det går till att producera kött.

- I veganutmaningen koncentrerar vi oss ändå på att tala om recept på god veganmat. För de flesta som antar veganutmaningen är det här med maten en stor grej att anpassa sig till så vi pratar inte så mycket om till exempel kläder, möbler med mera, säger Ulrika Lillsunde.

Vad då kläder och möbler?

- Ja, till exempel läder, dun, ylle och siden. Fast jag anser att man ska tänka förnuftigt. Hemma hos oss finns en lädersoffa, men den är i bra skick och vi har inte en tanke på att byta ut den före våra hundar eventuellt har skrapat sönder den, säger Ulrika.

Samma filosofi ska man ha vad gäller mat som man har köpt hem före veganutmaningen och kläder. Det är små förändringar på sikt som är Ulrikas livsfilosofi.

Nå nog är det att vi vill främja djurens rätt, men vi vill inte skicka videor med djur som plågas eller far illa.

Varje dag får de personer som är med i januari månads veganutmaning e-post av veganförbundet med tips på veganmat, recept, länkar till artiklar som handlar om veganism och visst, ibland också information om veganförbundets ideologi.

Vad är veganförbundets ideologi eller politik?

- Nå nog är det att vi vill främja djurens rätt, men vi vill inte skicka videor med djur som plågas eller far illa. Sådant behöver ingen som får vår e-post vara rädd för, säger Ulrika.

Själv tar Ulrika Lillsunde också avstånd från bland annat räder mot räv- och minkfarmer. Det är mot hennes ideologi.

Vi vill att människor ska må bättre och det här är en hälsosam livsstil.

- Veganism är en bra sak som vi försöker föra fram. Vi vill att människor ska må bättre och det här är en hälsosam livsstil. Om vi samtidigt kastar blod på människor, så hur bra fungerar det? Inte på mig i alla fall, säger Ulrika.

Ulrika Lillsunde har inte för vana att berätta att hon är vegan, men om någon frågar och vill höra hennes synpunkter eller ha tips berättar hon gärna om veganism.

- Men nej, jag delar inte ut flyers där det står att kött är mord, säger Ulrika och skrattar.

Får du mycket skit för att du är vegan?

- Jag har inte själv råkat ut för något. Jag har en blogg där jag publicerar vackra, färggranna bilder på veganmat och får positiv respons för mina fotografier. Min man Sami som är brandkårist brukar däremot få höra en del när han äter tofu och bönor i stället för kött. Men det är inte varje dag och mest då på de sociala medierna. Få vågar säga det rakt i ansiktet på honom.

Småningom hoppas Ulrika Lillsunde att det blir slut på glåporden och skepticismen. Fördomarna har redan avtagit säger hon och det blir hela tiden lättare att hitta veganmat, speciellt på butikshyllorna.

- Ja, till och med i Kimito, när jag var där på ett läger skämtar Ulrika och skrattar gott för att visa att hon skojar om en annan, väletablerad fördom.

selfie på Ulrika Lillsunde och Tiina Grönroos
Selfie hemma hos Ulrika selfie på Ulrika Lillsunde och Tiina Grönroos Bild: Yle/ Tiina Grönroos Selfie,tiina grönroos,ulrika lillsunde,veganism

Läs också

 • Blått isfritt hav, snäklädda fjäll som lyses upp av solen.

  Kampen om det svarta guldet i Arktis

  Norge för den mest expansiva oljepolitiken på decennier.

  Samtidigt som klimatuppvärmningen i Arktis uppmärksammas mer än någonsin för Norge den mest expansiva oljepolitiken på flera decennier. När Finland tar över ordförandeskapet i Arktiska rådet i maj är de arktiska framtidsfrågorna mer akuta än någonsin.

 • Ett porträtt av Donald Trump på hans installationsceremoni.

  Trumps 100 dagar – en cirkus som förändrade världen

  Förvirringen i USA och världen är stor.

  Donald Trumps hundra första dagar vid makten har varit en cirkus utan like. Gång på gång har han stångat pannan blodig då han inte har fått igenom den politik som han har önskat. På en del punkter har han i all fall lyckats. Vi har frågat experter och politiker i Finland om hur de ser på Trumps första tid som president.

Hälsa

 • Grafisk bild av en man och en kvinna i ett hem i en framtidsmiljö.

  Immunterapi mot cancer – historia och framtid

  "Immunterapi är morgondagens cancernbehandling".

  Immunterapi innebär att man injicerar ett virus som väcker kroppens immunförsvar att själv döda cancerceller. American Society of Clinical Oncology tror att den här behandlingsformen kommer att hjälpa cancerdrabbade i framtiden.

 • En ung flicka sitter på marken med benen i kors och en mobiltelefon i handen.

  Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • kvinna tänker

  Erfarenheter av cancer – här är era historier

  Berättelser om nattsvarta dagar, vänner och kastade peruker.

  Ni berättade för oss hur det är att få cancebesked, hur livet kan se ut under sjukdomstiden och vikten av familj och vänner. Och även om den tunga mentala biten och livet tillbaka.

 • Förälder kramar om sitt barn

  Hur pratar vi med barnen om cancer?

  Om föräldern blir sjuk påverkas hela familjen.

  Cancer drabbar inte bara den som blir sjuk. Också partnern, barnen och närkretsen påverkas på olika sätt.

 • Grafisk bild av en man som tröstar en kvinna som drabbats av cancer.

  Rätten över den egna kroppen

  "Ett vårdtestamente kan underlätta cancerbehandlingar".

  Om du drabbas av en livshotande sjukdom är det många runt dig som också påverkas. Den närmaste familjen försöker stöda efter bästa förmåga, men ett vårdtestamente kan göra diskussionen om behandlingar lättare för alla parter.

 • Janina Tuomisto

  "Det var jobbigt att magra och tappa håret"

  Cancerbehandlingar kan få stora konsekvenser för utseendet.

  De tuffa cancerbehandlingarna gör ofta att man tappar både hår och kilon. Janina Tuomisto fick ta till kreativa metoder för att dölja hur mycket hon gått ner i vikt.

 • Peruker och scarfar på modellhuvuden.

  Cancerbehandling - det hänger på håret

  "Cancerpatienten vill ofta ha peruk eller turban."

  Många förlorar håret när behandlingen mot cancer sätts igång. Vissa tappar allt hår på kroppen, andra bara en del. Många cancerpatienter kontaktar då en perukmakare.

 • Sömn

  Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Man sover lutad mot sitt arbetsbord

  Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Markku Partinen

  Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • En kvinna som vilar på en hög med häften på ett konferensbord.

  Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Starr (gråstarr, katarakt)

  Har världen förlorat sina färger? Har du svårt att se i mörker eller att hitta glasögon som passar? Bländar mötande bilars strålkastare dig? Kanske dags att uppsöka en ögonläkare.

 • öga

  Glaukom (grönstarr)

  Glaukom är en lömsk sjukdom som i början inte ger några symptom alls, men som obehandlad kan leda till en betydande synnedsättning. I 40-årsåldern borde alla låta kontrollera sina ögon.

 • bild för sluta panta

  Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

Nyligen publicerat - Hälsa