Hoppa till huvudinnehåll

Veganförbundet vill slå hål på myten om råa morötter

tallrikar fullastade med grönsaker och fruktbitar
tallrikar fullastade med grönsaker och fruktbitar Bild: privat/Ulrika Lillsunde veganism,grönsaker,rotfrukter,frukter,Dörrmatta,vegetariska produkter,vegetarisk kost

Över femtusen finländare har hittills gått med i årets veganutmaning. Veganförbundet satsar i första hand på kostrådgivning. Djurens rätt och miljöfrågor kommer i ett senare skede när vegankosten känns mera bekant.

Veganutmaningen ordnas för fjärde året i Finland. Det är Veganförbundet som är arrangör och i motsats till vad många tror är det ingalunda endast i januari man kan hoppa på veganutmaningen.
Men januari är som bekant den månad som många vill pröva på något nytt eller är beredda att avstå från något för en tid. Därför marknadsförs veganutmaningen extra mycket inför varje nytt år.

Ulrika Lillsunde är med i planeringsgruppen för årets veganutmaning. Hon är också en av veganförbundets många tutorer, en person man kan vända sig till med frågor eller kommentarer.

Ulrika är ganska ny som vegan, hon och hennes man Sami antog veganutmaningen för två år sedan.

- Jag är ganska sportig av mig och jobbar som personlig tränare. Jag var en inbiten köttätare och gick med mest på skoj. Några månader innan hade jag prövat på lihaton lokakuu, men nu lämnade jag också bort mjölk, ägg och honung.

en kvinna som gör en brygga, yogaövning inne i en sal.
Ulrika Lillsunde utövar bland annat yoga. en kvinna som gör en brygga, yogaövning inne i en sal. Bild: privat yoga,ulrika lillsunde
För de flesta som antar veganutmaningen är det här med maten en stor grej att anpassa sig till.

Kampanjen lihaton lokakuu, eller köttfri oktober fick sin start i och med en utmaning i tv-programmet Docventures och har således inget med veganförbundet att göra. Också i den här kampanjen för man fram hur mycket vatten och energi det går till att producera kött.

- I veganutmaningen koncentrerar vi oss ändå på att tala om recept på god veganmat. För de flesta som antar veganutmaningen är det här med maten en stor grej att anpassa sig till så vi pratar inte så mycket om till exempel kläder, möbler med mera, säger Ulrika Lillsunde.

Vad då kläder och möbler?

- Ja, till exempel läder, dun, ylle och siden. Fast jag anser att man ska tänka förnuftigt. Hemma hos oss finns en lädersoffa, men den är i bra skick och vi har inte en tanke på att byta ut den före våra hundar eventuellt har skrapat sönder den, säger Ulrika.

Samma filosofi ska man ha vad gäller mat som man har köpt hem före veganutmaningen och kläder. Det är små förändringar på sikt som är Ulrikas livsfilosofi.

Nå nog är det att vi vill främja djurens rätt, men vi vill inte skicka videor med djur som plågas eller far illa.

Varje dag får de personer som är med i januari månads veganutmaning e-post av veganförbundet med tips på veganmat, recept, länkar till artiklar som handlar om veganism och visst, ibland också information om veganförbundets ideologi.

Vad är veganförbundets ideologi eller politik?

- Nå nog är det att vi vill främja djurens rätt, men vi vill inte skicka videor med djur som plågas eller far illa. Sådant behöver ingen som får vår e-post vara rädd för, säger Ulrika.

Själv tar Ulrika Lillsunde också avstånd från bland annat räder mot räv- och minkfarmer. Det är mot hennes ideologi.

Vi vill att människor ska må bättre och det här är en hälsosam livsstil.

- Veganism är en bra sak som vi försöker föra fram. Vi vill att människor ska må bättre och det här är en hälsosam livsstil. Om vi samtidigt kastar blod på människor, så hur bra fungerar det? Inte på mig i alla fall, säger Ulrika.

Ulrika Lillsunde har inte för vana att berätta att hon är vegan, men om någon frågar och vill höra hennes synpunkter eller ha tips berättar hon gärna om veganism.

- Men nej, jag delar inte ut flyers där det står att kött är mord, säger Ulrika och skrattar.

Får du mycket skit för att du är vegan?

- Jag har inte själv råkat ut för något. Jag har en blogg där jag publicerar vackra, färggranna bilder på veganmat och får positiv respons för mina fotografier. Min man Sami som är brandkårist brukar däremot få höra en del när han äter tofu och bönor i stället för kött. Men det är inte varje dag och mest då på de sociala medierna. Få vågar säga det rakt i ansiktet på honom.

Småningom hoppas Ulrika Lillsunde att det blir slut på glåporden och skepticismen. Fördomarna har redan avtagit säger hon och det blir hela tiden lättare att hitta veganmat, speciellt på butikshyllorna.

- Ja, till och med i Kimito, när jag var där på ett läger skämtar Ulrika och skrattar gott för att visa att hon skojar om en annan, väletablerad fördom.

selfie på Ulrika Lillsunde och Tiina Grönroos
Selfie hemma hos Ulrika selfie på Ulrika Lillsunde och Tiina Grönroos Bild: Yle/ Tiina Grönroos Selfie,veganism

Läs också

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa