Hoppa till huvudinnehåll

Carola har packat över 250 mammalådor

Carola Tigerstedt sitter på stol med rosa babyfilt och mjukisdjur i famnen. Vid fötterna två mammalådor hom själv packat fulla med babykläder.
Carola med några av de saker som ingår i hennes mammalådor. Carola Tigerstedt sitter på stol med rosa babyfilt och mjukisdjur i famnen. Vid fötterna två mammalådor hom själv packat fulla med babykläder. Bild: Yle/ Tiina Grönroos Hangö,hangö församling

I Hangö är Carola Tigerstedts mammalådor ett känt begrepp. I sju års tid har hon samlat på Folkpensionsanstaltens gamla moderskapsförpackningar av papp och fyllt dem med hela, nytvättade och strukna babykläder och sängkläder. Mammalådorna går till Lettland.

Carola Tigerstedt jobbar som frivillig inom Hangö församlingar. Hon är bland annat engagerad i Lettlandshjälpen, som samlar in kläder, skor, kärl och möbler. Varorna sorteras och vid behov repareras och tvättas innan de fraktas vidare till familjer som på grund av arbetslöshet eller andra problem behöver extra hjälp i Lettland.

År 2010 fick Carola en idé att börja samla ihop babykläder och –förnödenheter till mammalådor eller moderskapsförpackningar. På sju år har hon fixat drygt 250 lådor. Det skojiga med lådorna är att de till största delen är Fpa:s originalförpackningar, det vill säga de lådor som blivande mödrar i Finland har fått.

Begagnat, men också nya hemstickade tröjor

I lådan packar Carola i stort sett samma basförpackning som de finländska mammorna får, men här är nog lådorna fyllda till brädden med babykläder. Här finns allt vad en nyfödd baby behöver. Alla kläder är vackert vikta och Carola är också mån om att lådorna ska innehålla tygblöjor, sängkläder, sovpåse och overall.

två papplådor fyllda till brädden med babykläder.
En pojk- och en flicklåda fylld med babykläder. två papplådor fyllda till brädden med babykläder. Bild: Yle/ Tiina Grönroos moderskapsförpackningar,Hangö,carola tigerstedt

- Jag har skilda lådor för flickor och pojkar. Jag tycker inte att pojkar ska gå i rosa Hello Kitty-kläder, säger Carola.

I varje låda finns också en helt ny, hemstickad tröja och kanske också en matchande babymössa.

- Jag känner hangöfruar som stickar små tröjor till de här lådorna, säger Carola.

Jag kan inte låta bli att känna på de pyttesmå kläderna och beundra en vispgrötsfärgad tröja. Det visar sig att det är Carola som har stickat den.

Hur får Carola tag på alla de här kläderna och framför allt lådorna?

- Hangöborna känner till att jag samlar på mammalådor så det tar kontakt med mig. Ibland hittar jag lådor och påsar med babykläder på trappan om jag inte har varit hemma. En hel del babykläder kommer in via Lettlandshjälpen.

I Hangö finns också en loppmarknad som samlar både lådor och kläder till Carola.

Det händer också att Carola köper vissa plagg för att få mammalådan komplett.

- Det är främst halare och sovpåsar, men jag betalar inga stora summor för dem. De får kosta max två till tre euro på loppis.

För några år sedan sade Carola Tigerstedt att hon slutar när hon har samlat ihop 200 mammalådor. Den lådan fylldes i mars 2015, men lådorna och babykläderna fortsatte att strömma in så Carola har fortsatt.

- De första 90 lådorna for till Tallinn. Hangö församling samarbetar med St Mikaelskyrkan, vår vänförsamling i Tallinn. En del lådor for också till barnsjukhus och andra församlingar. Numera far mammalådorna till vår andra baltiska vänförsamling som är i Balvi i Lettland.

De här lådorna och kläderna används faktiskt om och om igen.

Carola har med egna ögon sett hur omtyckta hennes mammalådor är.

- När bilen kommer säger de ”mammabox”. De använder kanske inte lådan som säng, så som vi brukar göra, men de uppskattar kläderna. Mammalådan eller ”boxen” är också en kontakt till socialen som håller lite koll på vad mammorna får och hur det sedan går för familjerna. De här lådorna och kläderna används faktiskt om och om igen.

Hangöborna givmilda, flera sorterare behövs

För Carola, som numera är pensionär, är fixandet av mammalådor något som hon verkligen tycker om att göra trots att arbetet slukar en hel del tid. Vid sidan av mammalådorna har hon fortsatt vika herr-, dam- och barnkläder till Lettlandshjälpen. Egentligen har Carola jobbat som frivillig i 25 års tid. Redan då packade Carola nämligen mammalådor tillsammans med Nytte Ekman från Nada Hope. De lådorna skickades till krigshärjade länder. Carola har också deltagit i en insamling till förmån för flyktingarna i Albanien. Det här var i slutet av 1990-talet.

- Jag sa okej, vi har ju en stor gård så min man och jag tog emot kärl. Det kom så mycket grejer att vår gård var helt fylld av kastruller, stekpannor och bestick.

Hangöborna är givmilda. De skänker kläder, möbler och väldigt mycket kärl kunde Carola konstatera då, 1999, men också i dag.

Det som Carola Tigerstedt nu efterlyser är fler frivilliga som vill vara med om att sortera och packa. Det blir många säckar med kläder varje vecka när Lettlandshjälpen har sin mottagning öppen på Korsmansgatan 40. Under den ynka timme hangöborna får hämta sina överlopps kläder och grejer kommer det så pass mycket saker att det skulle behövas några fler par händer att reda upp klädhögar med mera.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland