Hoppa till huvudinnehåll

EM-kvartsfinalisten ”Pentti” Oláh tänker kämpa om medalj i OS 2020

Benedek Oláh visar upp den bortoperarade nervklumpen på sin mobil.
I december opererades "Pentti" Oláh för Mortons neurom. Benedek Oláh visar upp den bortoperarade nervklumpen på sin mobil. Bild: YLE Benedek Oláh,bordtennis,Bordtennis vid olympiska sommarspelen,Europamästerskapen i bordtennis,International Table Tennis Federation

Tydliga och modiga målsättningar med tidtabell är en självklarhet för Benedek Oláh. Finlands främsta bordtennisspelare sticker inte under stol med att den historiska kvartsfinalplatsen i EM 2016 bara är en början på hans väg mot toppen.

”Pentti” som förra augusti blev Finlands första bordtennisspelare någonsin i OS blev direkt en publikfavorit. Hans öppenhet, sympatiska självförtroende och såklart segern i första OS-matchen sköt intresset i höjderna.

Fast det sedan blev sorti i match nummer två mot dansken Jonas Groth, så var Oláh ett stort positivt utropstecken i OS.

Medvinden fortsatt i EM

Dryga två månader efter den historiska OS-representationen var det dags för EM-turneringen. Där visade Oláh framfötterna med besked. I första omgången slog ”Pentti” österrikaren David Serdaroglu med utklassningssiffrorna 4-0 i set.

I andra omgången fick nummer 37 på världsrankingen, slovenen Bojan Tokic, se sig slagen med 2-4. Fast segern över Tokic var den största skalpen i turneringen, så var det med segern över Polens Daniel Gorak i turneringens tredje omgång som Benedek Oláh skrev finsk bordtennishistoria: 4-2 mot polacken gav en plats i kvartsfinalen.

Sexfaldiga europamästaren i singel, tysken Timo Boll, blev till slut ett för tufft motstånd för ”Pentti”. Fast också i den matchen gav den finska ettan prov på hur vass han är och vann de två första seten.

4-2 skrevs setsiffrorna till slut då nummer 13 på världsrankingen fick sitt spel att stämma. Efter matchen öste Boll ändå idel lovord över Oláh. Kort efter EM steg ”Penttis” världsranking till 56. Bland europeiska spelare var han då nummer 29 och på den inofficiella nordiska rankingen innehade han placeringen 5.

Mortons neurom störde Benedek Oláh hela hösten

Under kvalturneringen till OS i Rio började Benedek känna en intensiv smärta i trampdynan på vänsterfot. Det visade sig vara fråga om en för idrottare typisk, smärtsam och besvärlig krämpa: Mortons neurom. I praktiken en förtjockning på en nerv.

Oláh kämpade sig igenom såväl OS som EM med smärtan som först kom och gick, men till slut bara blev värre och kronisk. Åkomman gjorde att spelet och tränandet led ordentligt på senhösten. I november beslöt sig ”Pentti” för att låta foten opereras i Helsingfors i början av december.

Operationen lyckades enligt planerna och meningen är att Finlands bordtennisetta skall vara fullt rehabiliterad från och med början av februari 2017.

Tydliga målsättningar och steg på väg mot OS i Tokyo

Benedek Oláh bor och tränar i Budapest i sina föräldrars ursprungliga hemland, Ungern. Dit flyttade han för att få bättre träningsmotstånd än vad som var möjligt i Finland.

För tillfället är ändå ”Pentti” den klart bästa spelaren i den grupp som han tränar med. Inom ett par år kommer han att igen packa kappsäcken på jakt efter att få träna med spelare som utvecklar honom mot de stora målen som han har.

Oláh räds inte att tala om sina målsättningar i klarspråk. Det här årets agenda är både tydlig och modig: En plats bland de 32 bästa på VM i slutet på maj, i september skall kvartsfinalisten från 2016 kämpa på allvar om en EM-medalj och då året är slut skall Benedek Oláhs namn finnas bland de 40 bästa på världsrankingen.

Det underliggande kontinuerliga målet är att på alla sätt bli mer professionell. Starkare konditionsmässigt, mentalt mer fokuserad och taktisk samt mångsidigare gällande slagurvalet. För att nå de här målen så måste även stödfunktionerna och gruppen specialister som Oláh omger sig med ha hög klass. Kompromisser duger inte.

Får ”Pentti” alla bitar att falla plats och undviker långa skadeperioder så kan hans riktigt stora mål vara realism: att gå in i OS-turneringen 2020 som en av världens 20 bästa bordtennisspelare och utmana kineserna då det spelas om medaljer.

Benedek Oláh i Sportmagasinet, tisdagen 24 januari på kl. 21 Yle Fem och Arenan.

Läs också