Hoppa till huvudinnehåll

GrIFK ny tabelltvåa – PIF pinade Cocks i en halvlek

Dickens målvakt Mikael Mäkelä.
Mikael Mäkelä gjorde vad han kunde men GrIFK tog med sig poängen från toppmötet. (arkivbild). Dickens målvakt Mikael Mäkelä. Bild: Yle/Janne Karinkanta handboll,Dicken,yle sporten

Grankulla IFK tog redan sin fjärde raka ligaseger genom att besegra Dicken på bortaplan med 23–20. I Pargas bjöd PIF däremot sina hemmasupportrar på säsongens roligaste halvlek.

De senaste säsongerna har matcherna mellan Dicken och GrIFK (tidigare HC West) bjudit på jämna duster som fallit publiken i smaken. Så var även fallet då lagen möttes för andra gången den här säsongen.

Hemmalaget fick den bättre starten och ledde med 4–2. Sen låste sig hemmalagets anfallsspel och gästerna från Grankulla kom ikapp och förbi. Efter sex raka fullträffar ledde GrIFK med 8–4. Den ledningen gav bortalaget sedan aldrig ifrån sig.

Blått kort för Kamula

I andra halvlek fortsatte båda lagens målvakter, Dickens Mikael Mäkelä och GrIFK:s Atte Pakarinen, att storspela. Hemmalaget fick aldrig igång någon ordentlig slutspurt och situationen försvårades då domarna visade Dickens Jukka Kamula det blåa kortet efter 45 minuters spel.

Det blåa kortet är en allvarligare variant av det röda kortet och leder till att domarna automastisk måste skriva en rapport till en utomstående kommitté som bestämmer hur lång avstängningen blir.

Kamulas avstängning kommer högst antagligen inte att bli speciellt lång. Dickenspelaren rev ner gästernas Sami Silfver i en situation där han inte såg ut att avsiktligt försöka skada sin motståndare.

GrIFK:s målvakt Atte Pakarinen premierades som drabbningens bästa spelare och under matchens sista minuter räddade han två frilägen av Dickens landslagsytter Anton Remý. Totalt stod Pakarinen för 18 räddningar, medan Mikael Mäkelä stod för hela 22 parader.

Gästernas Peik Sjöblom var något överraskande gästernas bästa målskytt med fem fullträffar. Hemmalagets Joacim Broman stod för sex mål vilket var flest i matchen.

Tack vare bortasegern steg GrIFK upp på 19 poäng vilket är lika många som Dicken har. Grankullalaget ligger ändå tvåa i tabellen tack vare en bättre målskillnad.

Endast 158 personer följde med matchen i Britas bollhall i Helsingfors.

Pargas stod för sin bästa halvlek

Pargas IF hade bestämt sig för att ge suveräna tabellettan Cocks en kamp om ligapoängen. Gästerna från Riihimäki ledde med 4–1 och matchen såg ut att vara avgjord, men Pargasspelarna hade andra planer.

Under de följande åtta minuterna stod liganykomlingen PIF för fem raka mål och ledde med 6–4. Ännu till pausvilan gick hemmalaget i en uddamålsledning då siffrorna 12–11 prydde resultattavlan i PIUG-hallen.

I andra halvled skärpte sig Cocks och direkt efter pausen såg Gheorge Safronii till att de regerande mästarna hade övertagit ledningen. En ledning som de sedan inte mera gav ifrån sig. Cocks tog till slut sin fjortonde raka seger för säsongen med siffrorna 31–24.

Med tanke på att säsongens första inbördesmöte slutade 37–12 till Cocks så kan PIF-spelarna ändå vara nöjda med utgången av tisdagens ligamatch. Faktum kvarstår att PIF inkasserade sin fjortonde förlust på lika många matcher.

Tisdagens handbollsresultat

Dicken–GrIFK 20–23 (6–11)
Dicken: Joacim Broman 6, Anton Remý 5, Max Granlund 3
GrIFK: Peik Sjöblom 5, Sten Toomla 4, Richard Sundberg 4

PIF–Cocks 24–31 (12–11)
PIF: Samuel Alexandersson 6, Matias Gestranius 5, Fredrik Lundén 5
Cocks: Gheorhge Safronii 5, Teemu Tamminen 5, Andrei Novoselov 5

Tabellen hittar ni här.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport