Hoppa till huvudinnehåll

Man dog kort efter att polisen tagit fast honom i Vanda

Skylt på polisbil
Skylt på polisbil Bild: All Over Press Polis,polisfordon,olyckor

Polisen märkte vid sextiden på lördag morgon att en bil hade stannat på Vichtisvägen i Vanda. När polisen kom på plats sprang en man i 30-års åldern ut ur bilen och ut på körfältet. För att försäkra sig om mannens säkerhet beslöt sig polisen för att ta fast mannen.

När polisen fick tag på mannen försämrades hans hälsotillstånd plötsligt. Polisen inledde genast återupplivningsförsöken och meddelade om incidenten till nödcentralen. Återupplivningsförsöken till trots dog mannen.

Eftersom mannen dog i samband med polisens tjänsteuppgift har en brottsanmälan gjorts till riksåklagarämbetet. Varje gång när en människa dör i samband med en tjänsteuppgift utreder myndigheterna polisens agerande i situationen. Också en normal dödsorsaksutredning ska genomföras.

Häradsåklagaren Kreetta Mäki-Kahra är förtegen i det här skedet av utredningen. Hon kan inte ge ut information om hur polisen gick till väga för att ta fast mannen. Det är också oklart på vilket sätt mannens hälsotillstånd försämrades.

- En dödsorsaksutredning ska genomföras och den blir klar tidigast om fem eller sex veckor, säger Mäki-Kahra vid åklagarämbetet i Helsingfors.

Enligt Mäki-Kahra misstänktes mannen inte för något. Polisen ville helt enkelt kolla upp varför bilen låg parkerad vid Vichtisvägen.

Finns det misstankar om att polisens agerande skulle ha lett till att mannen dog?

- Nej, polisen misstänks inte för någonting i det här skedet, säger Mäki-Kahra.