Hoppa till huvudinnehåll

Nu ska kön till skattebyrån i Jakobstad bli kortare

Kö ända ut i vindfånget på skattebyrån.
Såhär såg det ut förra veckan - kö ända ut i vindfånget på skattebyrån. Kö ända ut i vindfånget på skattebyrån. Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén skattebyrån i jakobstad

Nu ska det blir slut på de långa köerna till skattebyrån i Jakobstad.

- Vi kommer att införa tidsbokning för vissa ärenden, säger skattedirektör Ulla Haka-Risku.

Yle Österbotten rapporterade förra veckan om timslånga köer till skattebyrån i Jakobstad. Skattebyrån håller öppet bara på tisdagar i Jakobstad och förra veckan stod över 40 personer i kö.

Skattedirektör Ulla Haka-Risku har nu diskuterat ärendet med sina överordnade och man har funnit en lösning. Jakobstad kommer att vara del i ett pilotprojekt med tidsbokning för vissa ärenden.

- Tidsbokningen kommer att gälla mera omfattande ärenden och tiderna kommer att vara på onsdag eller torsdag förmiddag, säger Haka-Risku.

Köar i onödan

Varje tisdag har skattebyrån i Jakobstad över 100 kunder. För att råda bot på den akuta situationen tar personal emot kunder vid dörren.

- Personalen förhör sig om kundernas ärende och hjälper dem tillrätta, säger Haka-Risku.

Haka-Risku säger att en del kunder köat i onödan.

- Man behöver inte besöka skattebyrån för att höja sin skatteprocent. Det kan man själv meddela den som betalar ut lönen eller pensionen, säger Haka-Risku.

Förutom tidsbokningen har man från skattebyråns sida även andra idéer för smidigare service. Förändringen kommer att träda i kraft inom de tre närmaste veckorna och skatteförvaltningen kommer att gå ut med mera detaljerad information.