Hoppa till huvudinnehåll

Oh, la la - vilken Oscarsgala det blir i år!

Mia (Emma Stone) och Sebastian (Ryan Gosling) dansar tillsammans på en väg med ett nattligt Los Angeles som fond.
Ryan Gosling och Emma Stone har dansat hem 14 nomineringar - nu återstår att se hur många statyetter som går till adressen La La Land. Mia (Emma Stone) och Sebastian (Ryan Gosling) dansar tillsammans på en väg med ett nattligt Los Angeles som fond. Bild: Dale Robinette / Nordisk film La La Land (sång),Emma Stone,Ryan Gosling

Nu är det klart vilka filmer och stjärnor som tävlar om årets gyllene statyetter. Överraskningarna är inte så många - men visst är det roligt att två nordiska filmer finns med i täten, att hela tre filmer har minst 8 nomineringar och att Mel Gibson gör comeback.

Med låt oss börja med det självklara: ingenting verkar kunna stoppa Damien Chazelles La La Land som landade i så gott som varje kategori. Från manus och regi, via skådespelargrupperna och fram till det tekniska utförandet går det att räkna till 14 nomineringar.

Bland dessa finns naturligtvis också musiken - både i kategorin "original score" och "original song". När det gäller sistnämnda grupp kan man dessutom konstatera att det inte är så ofta som en och samma film får in två bidrag i kategorin "bästa låt".

Det finns med andra ord all anledning att tänka sig att det blir extra mycket sång på dans på årets gala.

Sebastian (Ryan Gosling) och Mia (Emma Stone) sitter i en biograf och ser på en film.
Ryan Gosling och Emma Stone är bägge nominerad i kategorin bästa huvudroll. Sebastian (Ryan Gosling) och Mia (Emma Stone) sitter i en biograf och ser på en film. Bild: Dale Robinette / Nordisk film La La Land (sång),Ryan Gosling,Emma Stone

Många starka kort

Även om La La Land tävlar i en helt egen klass så är det intressant att märka att flera filmer kammat hem många nomineringar och att fördelningen mellan dessa dessutom är tämligen jämn: scifidramat Arrival tävlar om 8 statyetter och detsamma gäller samhällsdramat Moonlight.

Krigsdramat Hacksaw Ridge innebär med sina 6 nomineringar en stark comeback för Mel Gibson som det stormat rejält kring under senare år. Efter ha ansetts vara mer eller mindre slut i branschen har han nu anledning att slipa på tacktal för både bästa film och bästa regi.

Mel Gibson under inspelningen av Hacksaw Ridge
Mel Gibson är tillbaka som regissör med Hacksaw Ridge. Mel Gibson under inspelningen av Hacksaw Ridge Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press filmer,Mel Gibson,gibson,Hacksaw Ridge

Norden på frammarsch

Det kanske mest glädjande i år är att två av de tre nordiska filmer som fanns med på en så kallad "short list" tagit steget in i ringen för att slåss om segern i kategorin "bästa icke engelskspråkiga film".

Från Danmark kommer det starka dramat Land of Mine om unga tyska soldater som tvingas röja minor längs den danska kusten efter krigsslutet 1945. Och från Sverige kommer publiksuccén En man som heter Ove - en tragikomisk studie i en mans resa från förälskad tjugoåring till ilsken pensionär.

En man som heter Ove är med sina två nomineringar (även för bästa smink) inte den enda svenska framgången: Linus Sandgren är nominerad för fotot i La La Land medan musikerna Max Martin (Martin Karl Sandberg) och Shellback (Karl Johan Schuster) tävlar om en staytett för bästa låt med Can’t Stop the Feeling från filmen Trolls.

Rolf Lassgård poserar på gata i villaområde
Rolf Lassgård har all anledning att börja le nu då hans Ove tävlar om en gyllene statyett. Rolf Lassgård poserar på gata i villaområde Bild: Johan Bergmark Yle Fem,filmer,Rolf Lassgård,En man som heter Ove,6270 3125 000

Inte en gala utan Meryl Streep!

Om det var självklart att La La Land skulle klara sig bra i år - så var det väl ganska klart att Meryl Streeps namn skulle rymmas med på ett hörn. Har hon gjort en film så kommer nomineringen uppenbarligen som ett brev på posten - denna gång för rollen som den ... hm, alternativa sångfågeln Florence Foster Jenkins.

Nominerad är hon visserligen - nu återstår att se om hon förmår konkurrera ut Emma Stone, Natalie Portman, Ruth Negga och Isabelle Huppert. Mot bakgrunden av Streeps uppmärksammade tacktal under Golden Globe-galan vore det hur som helst intressant att höra vad hon haft att säga denna gång.
.

Oscaryra på Yle Teema - också på svenska

Nu då nomineringarna är klara återstår bara att rusa iväg på bio för att spana in alla de filmer som är - eller hinner bli - aktuella på repertoaren innan det drar ihop sig till final.

Och natten till den 27 februari är det sedan dags att än en gång knäppa på tv:n mitt i natten.

Precis som ifjol sänder Yle Teema hela galan med början på den röda mattan kl 02.00. Och precis som ifjol bjuds det på svenskt referat - hela natten. Oh, la la!

Meryl streep sjunger iklädd glittrande klnning.
Med sin roll som Florence Foster Jenkins är Meryl Streep nominerad för tjugonde gången Meryl streep sjunger iklädd glittrande klnning. Bild: Nick Wall Copyright: © 2016 Pathé Productions Limited florence, meryl streep