Hoppa till huvudinnehåll

Så blev Somalia en succé på isen - utan en enda vinst

Spelarna klär på skridskoskydd efter träningen.
Det började med att lära sig åka skridskor - nu är Somalia Bandy med i sitt fjärde VM. Spelarna klär på skridskoskydd efter träningen. Bild: Yle/Ingemo Lindroos somalia bandy

De hade aldrig stått på skridskor när laget anmäldes till VM. Succén var desto större när Somalias landslag i bandy klarade sig hela vägen dit. Fyra år senare spelar de igen. Det här är framgångssagan från Borlänge.

Det är B-turnering i Bandy-VM i Sverige. Trots att bandyn är stor i Sverige är den liten i internationella sammanhang, och samlar inte några större publikmängder. De lokala arrangörerna verkar glada över att några medier överhuvudtaget har tagit sig till Trollhättan för att bevaka turneringen. Men ett samtalsämne är större än allting annat – nämligen Somalias landslag.

Det är sista träningen inför VM-turneringen. Här ropas på somaliska, arabiska, svenska, ryska och engelska. Lagets ryska tränare Alexander Tarasenko håller i träningen i väntan på att förbundskaptenen, Per Fosshaug, ska anlända. Han är en av de mest kända svenskar bandyspelarna genom tiderna, och har varit med om projektet Somalia Bandy från start.

Öppnar mot svåraste laget

Spelarna är ett gäng killar i 20-årsåldern och de flesta spelar sin fjärde VM-turnering, som startar med en match mot det överlägsna Kanada på tisdag.

- Vi möter gruppens bästa lag, Kanada, som har jag hört. Så vi har inte så stora förväntningar. Jag förväntar mig bara att vi gör vårt och har roligt medan vi är här!, säger spelaren Abdirahman Barkhadle.

Abdirahman Barkhadle tittar in i kameran. Har tagit av sig hjälmen, i officiell ljusblå landslagsdräkt.
Trots kritik mot själva spelet är all uppmärksamhet klart på plus-sidan, säger Abdirahman Barkhadle. Abdirahman Barkhadle tittar in i kameran. Har tagit av sig hjälmen, i officiell ljusblå landslagsdräkt. Bild: Yle/Ingemo Lindroos somalia bandy

- Vi har tränat hårt det här året. Från försäsongen har vi kört hårt, med läger och fysisk träning. Vi är i bra form helt enkelt, säger lagkaptenen Hasan Farah.

Ingen hade stått på skridskor förr

Alla spelare minns de första stapplande stegen på skridskor för drygt fyra år sedan. Då hade några aktiva personer inom den lokala bandyklubben kommit på idén att grunda Somalias landslag i bandy, med Borlänge som hemort.

Laget anmäldes till VM i Irkutsk i Sibirien. Meningen var att kombinera ett integrationsprojekt med en rolig och lite galen målsättning.

Det väckte stort intresse också internationellt och den uppmärksammade filmdokumentären Trevligt folk följde bandylaget hela vägen fram till VM. I den första matchen förlorade laget 1-22 mot Tyskland.

Spelarna håller på med fysisk träning utomhus.
De somaliska bandyspelarna upplever positivare attityder mot det somaliska samfundet i Borlänge, jämfört med förr. Spelarna håller på med fysisk träning utomhus. Bild: Yle/Ingemo Lindroos Somalia,somalia bandy

Trots stora förluster har laget och Borlänge Bandyklubb fått ta emot hyllningar för idén, för uthålligheten och kreativiteten.

- Kritik kan höras. Ska Somalia spela – nej ni förlorar stort! Men sedan när vi får uppmärksamhet – det är det som får oss att spela och göra det vi vill göra. Man gjorde det oförväntade, säger Barkhadle.

Sedan den första turneringen har spelet fått mera flyt, även om skridskofärdigheterna inte ännu når en lika hög nivå som hos spelare som har åkt skridskor sedan barnsben.

Tränaren Alexander Tarasenko bedömer att spelarna motsvarar en nivå som de bästa 13- till 14-åringar ligger på i svenska klubbar.

Bandyn öppnade dörren för jobb

Ännu har Somalias lag inte vunnit en enda match i VM-sammanhang. Den enda match som laget har vunnit är en vänskapsmatch som spelades mot Afghanistan nyligen.

En spelare knäpper hjälmen inför träningen.
Somalia Bandy startade som ett integrationsprojekt och nu vill fler somaliska killar spela bandy i Borlänge. En spelare knäpper hjälmen inför träningen. Bild: Yle/Ingemo Lindroos somalia bandy

Men spelarna har fortsatt att träna nästan året om. Det omtalade projektet lockar sponsorer och många av spelarna har kommit närmare det svenska samhället.

- Det har förändrat mig jättemycket, jag är mer självsäker nu. Jag fick en massa kompisar på grund av det här och jobb också, faktiskt, säger Farah.

- Jag har jobbat med att lära småbarn hur man åker skridskor. Nu jobbar jag på ett annat ställe, på Ica-lagret. Jag skrev på mitt cv att jag spelar för Somalia Bandy och de blev jätteglada faktiskt.

Bandyn kan motverka rasismen i Borlänge

Att Somalia Bandy grundades just i Borlänge har också haft betydelse för att motverka rasismen. I Borlänge verkar bland annat den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen och rörelsens synlighet har väckt stor uppmärksamhet. Men de aktiva inom bandyn tror att rasismen skulle vara ännu mer utbredd, om inte Somalia Bandy hade fått så mycket positiv uppmärksamhet.

- Det har haft en stor betydelse. Det har inte löst alla problem, men det har varit en bra början för en bättre framtid i Borlänge, säger Farah.

- Det har skapat ett samtalsämne och folk är mer trevliga mot varandra. Man kände inte till Somalia så bra förut, men nu vet man lite mera om oss – det underlättar integrationen.