Hoppa till huvudinnehåll

Stekfett från julskinka ger diesel för resa fyra varv runt jorden

Skinka i ugn.
Skinka i ugn. Bild: Yle/Annika Holmbom ungas skyddshem

Kampanjen Skinktricket under julen lyckades fint, och både arrangörer och industri har uttryckt sin belåtenhet. Mängden skinkfett som samlades in översteg till och med förväntningarna.

Sammanlagt 12 000 kilo stekfett samlades in. Av det kan man tillverka 10 000 liter diesel - en mängd som gör det möjligt att köra fyra varv runt jorden.

Kampanjen Skinktricket innebar att stekfett från julskinkor samlades in runt om i Finland. Skinkresterna transporterades till återvinningscentralen Honkajoki Oy för att renas. Oljebolaget Neste tillverkar biodiesel av skinkresterna vid sin förädlingsanläggning i Borgå.

Pengarna från försäljningen av bränslet går till välgörenhet.

Vissa problem uppstod då skinkfettet hade förpackats i glas- och plastburkar eftersom de måste sorteras skilt. Om experimentet fortsätter hoppas man på att folk följer uppmaningen om att fettet ska förpackas i pappburkar - till exempel ursköljda mjölkförpackningar - som förs till insamlingskärlen.

Idén med kampanjen var att utnyttja fett som annars slängs bort. Stekfett från julskinkor orsakar mycket huvudbry i hushållen då man häller ut stekfettet i lavoaren eller toalettskålen. Fettet stelnar när det svalnar vilket kan leda till stopp i rören. Det allmänna rådet är att fettrester ska kastas bland bioavfall eller komposteras.

Den här typen av cirkulär ekonomi handlar om att utnyttja råvaror bättre så att det uppstår mindre avfall.

    Resultatet från Skinktricket i siffror:
  • Donerat fett: 12 000 kilo
  • Antalet donationer: 40 000 st
  • Diesel som framställs: 10 000 liter
  • Antal varv som kan köras runt jordklotet: 4 (medelförbrukning 6 liter / 100 kilometer)
  • Pengar som doneras till välgörenhet: 14 500 euro

Källa: Kemiindustrin

Alexandra Peth tittar efter om det redan finns skinkfett i sopkärlet.
Alexandra Peth inspekterar sopkärlet som är avsett för skinkfett Alexandra Peth tittar efter om det redan finns skinkfett i sopkärlet. Bild: Victoria Wirén / Yle sopsortering,återvinning,kampanjföring

Läs mera:

Ge skinkfettet till välgörenhet

Stekfettet från flera miljoner julskinkor kan bli biobränsle om kampanjen Skinktricket blir populär. Idén är att utnyttja fettet som annars slängs bort och använda inkomsterna från bränsleförsäljningen till förmån för barn- och ungdomsarbete.