Hoppa till huvudinnehåll

Utbildningsnämnden fick lägesrapport om korruptionshärvan – "Utbildningsverket är ett offer"

Utbildningsverket i Helsingfors.
Korruptionshärvan behandlades efter utbildningsnämndens möte på tisdag kväll. Utbildningsverket i Helsingfors. Bild: YLE/Maja Ottelin utbildningsverket

Det var utbildningsverkets direktör Liisa Pohjalainen som berättade om korruptionsutredningen för utbildningsnämnden på tisdag kväll. Enligt Veronica Hertzberg (sfp), medlem i utbildningsnämnden, uppstod det en livlig diskussion.

- Liisa Pohjalainen och den nya it-chefen höll en grundlig presentation och efteråt lyfte nämndmedlemmarna upp några relevanta frågor, säger Hertzberg.

Frågorna hade bland annat med utbildningsverkets personal att göra.

- Vi gick igenom hur man ska jobba vidare med personalen inom utbildningsverket. Många anställda är skärrade och de ska ha möjlighet att få krishjälp om de behöver det, säger Hertzberg.

För ett par veckor sedan häktades utbildningsverkets säkerhetschef Hannu Suoniemi misstänkt för grovt bedrägeri och grovt missbruk av tjänsteställning. De misstänkta brotten har pågått från början av 2006 till slutet av januari 2016.

Säkerhetschefen misstänks under en tioårsperiod ha tjänat miljontals euro i samband med utbildningsverkets it-anskaffningar. Säkerhetschefen var tidigare datachef vid utbildningsverket i Helsingfors.

Veronica Hertzberg
Veronica Hertzberg (sfp) är medlem i utbildningsnämnden. Veronica Hertzberg Bild: privat veronica hertzberg

Ny datachef har satt igång förändringar

Enligt Veronica Hertzberg är det viktigt att förbättra dialogen mellan skolorna och utbildningsverket.

- I februari i fjol fick vi en ny datachef och hon har strukturerat upp arbetet på ett nytt sätt. Det handlar bland annat om hur dialogen mellan skolorna och utbildningsverket fungerar. Det handlar också om hur man kontrollerar att det material som skolorna har beställt har kommit fram, säger Hertzberg.

Polisen och åklagarmyndigheterna jobbar vidare med korruptionsutredningen.

- Vid utbildningsnämnden och utbildningsverket ser vi över våra strukturer för att säkerställa att liknande inte kan ske i framtiden, säger Hertzberg.

- Det som också lyftes fram på mötet är att utbildningsverket är ett offer i den här härvan och det måste vi också komma ihåg, säger Hertzberg.

Läs också

Nyligen publicerat - Huvudstadsregionen