Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen: De inre gränskontrollerna ska få fortsätta

Gränskontroll vid tysk-danska gränsen.
Gränskontroller vid gränsen mellan Danmark och Tyskland i januari 2016. Gränskontroll vid tysk-danska gränsen. Bild: EPA/BENJAMIN NOLTE gränskontroller

EU-kommissionen föreslår att de tillfälliga inre gränskontrollerna i fem Schengenländer, Österrike, Tyskland, Danmark, Sverige och Norge ska få fortsätta i tre månader till.

EU:s migrationskommissionär Dimitris Avramopoulos underströk ändå på en presskonferens i Bryssel på onsdag att de inre gränskontrollerna inte kan fortsätta i all evighet utan att strävan är att återgå till ett fungerande Schengensamarbete utan kontroller.

– Under de senaste månaderna har vi kontinuerligt förstärkt åtgärderna för att kunna kontrollera det migrationstryck som Europa står inför men tyvärr är vi inte ännu i hamn.

Kommissionen betonar att kontrollerna måste vara begränsade till vad som är absolut nödvändigt i fråga.

Fem länder har gränskontroller

Sverige har idag gränskontroller i södra och västra Sverige och vid Öresundsbron. Danmark i sin tur vid hamnar med färjeförbindelser till Tyskland och vid landgränsen mot Tyskland.

Norge som inte hör till EU-land men nog till EU:s Schengensamarbetet har gränskontroller i hamnar med färjeförbindelser till Danmark, Tyskland och Sverige.

För Tyskland del omfattar kontroller de inre gränserna vid landgränsen mot Österrike. Medan det för Österrikes handlar om landgränserna mot Ungern och Slovenien.

De inre gränskontrollerna införde i november 2015 då flykting- och migrationstrycket var som störst. Efter att Sverige införde kontroller avtog även flyktingströmmen till Finland.

Det är EU:s ministerråd som utgående från kommissionens förslag kommer att fatta beslutet om att förlänga kontrollerna med tre månader fram till maj.

Efter finns det enligt EU-lag möjlighet att förlänga de tillfälliga kontrollerna ännu en gång, förutsatt att EU-kommissionen anser att det finns behov till en sista förlängning.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes