Hoppa till huvudinnehåll

Forskning visar: Katter kan ha lika bra minne som hundar

En hund och en katt som leker med varandra
Är hunden överlägsen katten när det kommer till intelligens? En hund och en katt som leker med varandra Bild: Yle katt

Är hunden eller katten det smartare djuret? Den eviga tvisten är inte ännu löst, men nya forskningsrön från Japan visar åtminstone att katter når upp till samma resultat som hundar i vissa minnestest, skriver BBC.

I en studie där 49 katter deltog undersökte forskarna katternas förmåga att minnas positiva händelser, till exempel att äta något gott.

Att kunna minnas specifika händelser som man själv har varit med om kallas också episodiskt minne, något som man vet att människor har; vi drar oss till minnes vad vi ätit till morgonmål eller hur den första dagen på en ny arbetsplats varit. Också hundar har i tidigare undersökningar konstaterats ha episodiskt minne.

- Episodiskt minne anses vara kopplat till introspektiv förmåga. Vår studie tyder på att katter har ett slags medvetande, säger psykologen Saho Tagaki vid universitetet i Kyoto till BBC.

I studien testades katternas förmåga att minnas ur vilka skålar de redan ätit ur och vilka som varit orörda efter en 15 minuters paus. Resultaten visar att katterna klarade testet bra: de kunde minnas i vilka skålar det fortfarande fanns mat.

Forskarna tror att katternas minne kan vara längre än de 15 minuter som nu testades. Forskningsteamet tror också att katterna når upp till samma nivå som hundar i en del andra mentala test, som till exempel att reagera på människors gester, ansiktsuttryck och känslor.

- Katter kan vara lika intelligenta som hundar, i motsats till den dominerande åsikten om att hundar är smartare än katter, säger Saho Tagaki.

Undersökningen har publicerats i tidningen Behavioural Processes.

Läs också

Nyligen publicerat - Vetenskap