Hoppa till huvudinnehåll

Häger jagar den nationella eliten med Umeå som bas

IF Minkens Julia Häger i elden i skidspåret vintern 2016-2017.
IF Minkens Julia Häger i elden i skidspåret. IF Minkens Julia Häger i elden i skidspåret vintern 2016-2017. Bild: Privat/JuhaLevonen IF Minken,längdskidåkning,julia häger

Med rötterna i Nykarleby och med idrottsgymnasieåren i Vörå som vägkost siktar 20-åriga Julia Häger på att steg för steg närma sig den nationella skideliten, och hon gör det med Umeå som bas.

När Yle Sporten ringer upp Häger är hon på svenska sidan, där hon studerar logopedi vid Umeå universitet. Hon är nyligen hemkommen från en odyssé till Äänekoski som gav henne ett FM-brons.

Helgen var mer eller mindre perfekt.

– Det var det verkligen! Allting klaffade och det blev ett jättebra lopp från början till slut. Det var speciellt roligt med tanke på att jag inte hade några medaljer i fristil från tidigare. Det var mitt första FM i 23-årsklassen så jag har egentligen ännu tre år kvar i den här klassen, förklarar en glad Häger för Yle Sporten.

Starkare på klassiskt

Fram till veckoslutet i Äänekoski hade samtliga av Hägers FM-medaljer kommit i antingen klassisk teknik eller i stafetter. Hon har under sommaren och hösten också jobbat en hel del på den fria skidtekniken under goda förhållanden i Umeå, men att hon skulle ha prioriterat klassiska lopp skriver hon inte under.

– Tvärtom har mina tidigare resultat faktiskt fått mig att jobba mera på just fri skidteknik. Skillnaden har tidigare ändå varit ganska tydlig, det blir kanske undermedvetet att man föredrar det där man når bättre resultat. I höst har jag rullskidat mycket just för att utveckla den fria tekniken.

Via Keuru på fest till Helsingfors

Med den färska FM-medaljen bärgad väntar ändå något av en favoritdistans som följande punkt i Hägers tävlingskalender. Vid senior-FM i Keuru tävlar hon på 10 kilometer klassiskt.

– Det är något av min favoritsträcka och också den distans där jag känner att jag gjort mina bästa lopp. Efter det blir det ett längre uppehåll och då tänker jag passa på att delta i en cuptävling i Falun som är lite motsvarande som Finlands Cup. Tävlingarna går på gamla VM-banor och jag får chansen att mäta mig med var den svenska nivån ligger, den konkurrensen lär vara tuff, menar Häger.

Julia Häger i elden under vintern 2016-2017.
Julia Häger siktar på FM i Keuru. Julia Häger i elden under vintern 2016-2017. Bild: Privat/Juha Levonen IF Minken,längdskidåkning,julia häger

I samband med Keuru-FM får hon också chansen att delta i den finlandssvenska idrottsgalan, där hon tillsammans med Alina Strömberg och Susanna Törrönen är en av tre ungdomspristagare.

– Av en slump blev det så att jag kommer att vara med på galan. Det var inte tanken från första början, men eftersom det är FM-helg i Keuru och jag bara tävlar på fredag och lördag så kommer jag att medverka. Vi har inget lag i lagsprinten när Andrea Julin är i USA på JVM, så blev det en öppning i kalendern, förklarar Häger glatt.

Hellre sekunder än placeringar

Häger gör sin första säsong utanför de egentliga juniorklasserna och siktar både på att nå framgång vid säsongens återstående FM-tävlingar i U23-klassen, men ett av säsongens huvudmål är också att mäta sig med senioreliten och få bekräftelse på att utvecklingen går i rätt riktning.

– Det är faktiskt väldigt knepigt att säga något om placeringar, jag hade också tidigare svårt att sätta upp konkreta mål för min första säsong när jag inte är junior längre. Målsättningen är egentligen någonstans bland de 15-20 bästa, men främst vill jag se differensen till toppåkarna minska. Jag mäter kanske nästan hellre mina framgångar i sekunder än i placeringar.

För Hägers utveckling som skidåkare var 2016 något av ett nyckelår, och det är också för hennes insatser då hon får ta emot ungdomspriset av FSI. Till höjdpunkterna hörde bland annat en FM-medalj på "hemmaplan" och ett mindre lyckat JVM-äventyr.

– Fjolåret var nog bara ett år då allting flöt på. Jag tog det steg i min utveckling jag ville ta och allting bara lossnade. Jag kom in i ett flyt och allting gick lätt och bra samtidigt. Det var inte många tävlingar under året jag kan tänka på som dåliga. Vörå-FM var ändå en given höjdpunkt när jag fick min första FM-medalj i bekant terräng med alla mina bekanta på plats, den känslan var otroligt härlig.

Värdefull erfarenhet trots säsongens sämsta lopp

I samma andetag drar hon ändå till minne en av få tävlingar som faktiskt inte blev så lyckad. Hennes 43:e plats på 5 kilometer klassiskt i rumänska Rasnov rankar hon inte direkt som nån höjdare.

– JVM var naturligtvis stort, bara att få vara med där. Sen att själva loppet kanske var min sämsta tävling på hela året var otroligt synd. Att det går sämst i säsongens största tävling. Erfarenheten var otroligt värdefull, att man fick se hur tuffa mina jämnåriga är. Det gav massor med motivation att satsa vidare och jobba hårdare, förklarar Häger.

Just nu gör hon stora delar av träningsjobbet i Umeå, dit studierna fört henne efter studentexamen i Vörå. Förhållandena för träning är goda och hon har också hittat en träningsgrupp där hon får vara med.

IF Minkens Julia Häger.
Julia Häger i bekanta skidspår i Vörå (arkivbild). IF Minkens Julia Häger. Bild: Yle/Juho Karlsson if minken,längdskidåkning,skidor

Hon säger sig trivas som fisken i vattnet i den svenska högskolestaden och har också skrivit på ett så kallat Elitidrottar-avtal med skolan, som då är skyldiga att anpassa studierna efter Hägers behov.

All inclusive i Vörå

Att studierna anpassas efter idrottarens behov är något Häger är van med från sin tid vid idrottsgymnasiet i Vörå.

– I Vörå var det otroligt bra när man fick allting serverat. Nu när jag tänker tillbaka på tiden vid idrottsgymnasiet kan jag tycka att det var otroligt bra att få allt från frukost, lunch och middag serverat och alla gemensamma träningar planerade. Allting låg nära och flöt på rutinmässigt.

– Där finns en otrolig skillnad till då man flyttar ut på egen hand. Vörå var verkligen ”all inclusive” kan man säga. Med tanke på studierna lärde man sig ändå mycket om planering och självdisciplin i Vörå, minns Häger.

I sitt planerande av studieliv och idrottarliv har Häger också stött på en liten motgång, då hon enligt egen utsago till och med studerat lite för hårt under hösten. Att lätta på takten och låta idrotten styra känns mer relevant just nu för 20-åringen.

– Hoppeligen har jag lärt mig av mina misstag nu och tar det lite lugnare med studierna, idrotten är ändå färskvara så det gäller att satsa på det nu, studierna finns ändå kvar, slår Häger fast.

Läs mer om och av Julia Häger på hennes blogg.