Hoppa till huvudinnehåll

Idrottsföreningarna i Borgå behöver stöd

Skidare i uppförsbacke.
Ungdomar och idrottsföreningar behöver stöd också av andra och inte bara av de idrottande barnens föräldrar. Skidare i uppförsbacke. Bild: YLE/Patric Westerlund skidtävling

Idrottsföreningarna i Borgå behöver både ekonomiskt och praktiskt stöd för att kunna hålla verksamheten rullande och för att kunna bistå ungdomar med fritidssysselsättning.

Det skriver tio stadsfullmäktigeledamöter i Borgå i en fullmäktigemotion. Nio av dem är samlingspartister, en är kristdemokrat.

Undertecknarna anser att det ofta är så, att det är föräldrarna som samlar in pengar, jobbar på ackord för idrottsföreningen och till och med tränar barnen.

Hjälp och stöd

Numera har det dessutom blivt allt svårare att få föräldrarna att ställa upp som talkokraft i idrottsföreningarnas olika aktiviteter. Föräldrarna känner också stor osäkerhet i att leda och ha ansvar för andras barn.

Av den orsaken skulle många idrottsföreningar behöva fler specialister som kunde hjälpa och stöda idrottsligt begåvade barn och ge dem en puff mot mera krävande nivåer, anser undertecknarna.

Staden kunde hjälpa idrottsföreningarna till exempel genom att skola personer som kunde hjälpa till på A, B och C-tränarstadierna inom olika idrottsgrenar.

Preventivt ungdomsarbete

Hobbyverksamhet är dessutom ett viktigt preventivt arbete som stöder barn att bli självständiga och som motarbetar att de blir utslagna och isolerade, anser undertecknarna av motionen vidare.

De som undertecknat motionen är samlingspartisterna Silja Metsola, Nina Uski, Markku Välimäki, Jarmo Grönman, Reijo Mokka (suppleant), Taru Tujunen, Juha Kittilä (suppleant), Thai Quach och Perttu Tuomaala.

Den kristdemokratiska fullmäktigeledamoten som skrivit under fullmäktigemotionen är Jere Riikonen.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland