Hoppa till huvudinnehåll

Inga besked om var Teslafabriken ska placeras

En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa
En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa. En skiss av hur Teslas gigafactory kunde se ut om den byggs i Vasa Bild: Vasa stad tesla gigafactory vasa

Finpro ger inte ännu några besked om var i Finland en Gigafactory kunde byggas. Vi jobbar med ett nationellt paket, säger Finpros vd Antti Aumo.

Enligt uppgift skulle statens exportfrämjande Finpro på tisdagen presentera sin utredning om var en Gigafactory kunde placeras. Men tidigast i slutet av veckan kommer Finpro att presentera sin rapport för ministeriet säger Aumo.

- Det viktigaste är att locka Tesla till Finland, det är vårt fokus. Själva orten där fabriken ska byggas är inte det väsentliga, säger Aumo.

Många konkurrenter

Att få Teslas fabrik till Finland är svårt, nästan omöjligt, säger Aumo. Tyskland, Holland, Frankrike, Portugal och Spanien har officiellt anmält sitt intresse.

Det spekuleras också i om Tjeckien som har litiumfyndigheter kan vara en utmanare.

Kunde omfatta många orter

Nevada gav Tesla skattesubventioner på 1,25 miljarder dollar när företaget etablerade sig i delstaten.

- Något sådant har Finland inte möjlighet till. Så vi samlar ihop alla bitar och små smulor som kunde motivera Tesla att etablera sig i Finland, säger Aumo.

Aumo liknar det man nu bygger upp vid ett ekosystem som innefattar flera orter.

- Fabriken kunde byggas i en stad, mineralerna finns på en annan ort, koboltfabriken på en annan och kunnig arbetskraft och utbildning behövs. Satsningen kunde omfatta sex-sju orter, säger Aumo.

Då kunde både Vasa och Karleby ligga bra till?

- Jag vill inte gå in på var fabriken ska placeras, säger Aumo som inte heller vill säga hur många orter som anmält sitt intresse för att hysa en Gigafactory.

Just nu jobbar konsulterna med utredningsarbetet. I slutet på veckan hoppas Aumo att man ska kunna presentera sin rapport för Arbets- och näringsministeriet.

- I bästa fall är vi klara i slutet av veckan. Då ska vi diskutera ärendet med ministeriet, säger Aumo.