Hoppa till huvudinnehåll

Ingen nödinkvartering i kyrkor längre – Helsingfors får 30 permanenta platser för bostadslösa

Församlingens frivilliga viker undan filtar efter natten.
Alphyddans kyrka i Helsingfors har erbjudit nödinkvartering för bostadslösa. Församlingens frivilliga viker undan filtar efter natten. natthärbärgen,nödinkvartering,Alphyddans kyrka

Församlingarna i Helsingfors har erbjudit nödinkvartering för bostadslösa i två månader. Nästa måndag är det slut med det, berättar Yles finska nyheter. Församlingarna har i tur och ordning ansvarat för nödinkvarteringen, en vecka i taget. Församlingarna har inkvarterat bostadslösa i församlingshem men också i kyrkor.

Nödinkvarteringen i kyrkorna var tänkt som en tillfällig lösning och nu har staden och församlingarna kommit överens om att i stället ordna nödinkvartering i diakonihuset i Hermanstad. Dessutom fortsätter nödinkvarteringen på Munkholmen.

- Helsingfors kyrkliga samfällighet och Helsingfors stad har slutit ett avtal som gör det möjligt att ta i bruk 30 platser för nödinkvartering i diakonihuset i Hermanstad. De bostadslösa som hittills har övernattat i kyrkor behöver alltså inte heller i fortsättningen stanna på gatan, säger Kirsi Rantala, som är diakonichef vid Helsingfors kyrkliga samfällighet.

Stort behov för nödinkvartering i Helsingfors

Församlingarnas ursprungliga tanke med nödinkvarteringarna var att inkvartera personer som fått avslag på sin ansökan om asyl. Majoriteten av de nödinkvarterade har ändå varit bostadslösa stadsbor.

- Det finns ett behov för nödinkvartering, eftersom nästan 20 människor har övernattat på de här ställena varje natt. Papperslösa fanns det ändå bara några enstaka. Behovet för deras del har varit mindre än befarat, säger Rantala.

Man borde koncentrera sig på att hitta lösningar som bär längre än till följande morgon.― Kirsi Rantala, diakonichef, Helsingfors kyrkliga samfällighet

Enligt Rantala innebär de nya arrangemangen att antalet övernattingsplatser för bostadslösa hålls på samma nivå som under de senaste månaderna. Men det finns också behov för annat än endast sovplatser.

- En sovplats löser inte alla problem. Man borde allt mer koncentrera sig på att hitta lösningar som bär längre än till följande morgon, säger Rantala.

Saija Nironen, Yle Uutiset

Läs också