Hoppa till huvudinnehåll

Johaug: "Det här är det värsta man kan uppleva som toppidrottare"

Stor medieuppbåd när Therese Johaug förhördes i Oslo.
Stort medieuppbåd när Therese Johaug förhördes i Oslo. Stor medieuppbåd när Therese Johaug förhördes i Oslo. Bild: EPA/HEIKO JUNGE Therese Johaug,dopning,Nordisk skidsport

Den uppmärksammade rättegången i fallet Therese Johaug nådde en höjdpunkt på onsdagseftermiddagen när Therese Johaug fick återge sitt vittnesmål kring det som hände i hennes positiva dopningsfall.

Johaugs förhör i samband med "rättegången" fick varken filmas eller bandas, men en samlad presskår följde ändå med händelserna i salen vid Ullevål fotbollsstadion.

– Det här är det värsta man kan uppleva som toppidrottare. Att jag sitter här idag är absurt. Egentligen skulle jag förbereda mig för tävling med resten av laget, sade Johaug inledningsvis under förhöret.

Under förhöret återgav hon händelseförloppet i Seiser Alm i detalj, allt från hennes solsting, feber och diarré till hennes önskan om att avbryta lägret och åka hem.

Flera salvor förutom Trofodermin

Den 1 september pratade Johaug med läkaren Fredrik S. Bendiksen per telefon. Följande dag träffade Johaug läkaren och hennes spruckna underläpp kom på tal.

Den 3 september kom Bendiksen till Johaug med två krämer, men eftersom de inte fungerade kom en tredje kräm in i bilden den 4 september, den aktuella krämen Trofodermin.

I samma veva frågade Johaug om krämen stod på dopningslistan och fick ett nekande svar.

– Jag tar aldrig någon okänd medicin utan att kolla med landslagsläkaren. Jag vet att det är utövarens ansvar att kolla och det ansvaret tog jag när jag frågade landslagsläkaren Fredrik som har så lång erfarenhet och är expert på området. Han försäkrade mig om att jag kunde göra det, sade Johaug på förhöret.

Ansvaret hos läkaren

Hon upprepade också det hennes team under hela förmiddagen betonat: Att ansvaret för det skedda ligger hos hennes läkare Fredrik S. Bendiksen.

– Fredrik har 30 års erfarenhet. Han gav mig salvan och försäkrade mig om att den inte stod på dopinglistan, sade Johaug.

Efter det aktuella lägret åkte Johaug vidare till Serbien och småningom hem till Oslo. Hon återgav också i detalj hur det gick till när hon fick beskedet. Den 16 september gjordes en rutinmässig kontroll där hon också uppgav att hon använt Trofodermin.

Småningom kom ändå beskedet en vecka efter testet. Hon hade ett missat samtal från landslagschefen Vidar Löfhus och hon fick också tillgång till ett lösenord för att nå ett skrivskyddat dokument från Antidoping Norge där beskedet om det positiva testet fanns.

"Benediksen tog på sig ansvaret"

När Johaug senare träffade läkaren Benediksen var budskapet klart.

– Han tog på sig ansvaret och sa att han visste att han sagt att den inte stod på dopinglistan. Jag tror inte att någon förstod vad som hade hänt för det var ett chockbesked för oss alla. Det var ett känslomässigt kaos. Jag var helt nere i källaren, berättade Johaug under förhöret.

Johaug återgav först med egna ord vad som hänt i fallet sen lägret i Seiser Alm och frågade sen ut av domarna. Domarna ställde bland annat frågor om hennes uteblivna antidopingkurs och hennes förhållningssätt till mediciner i allmänhet.

På frågan om hur hennes liv förändrats var svaret med sprucken röst tydligt.

– Det har förändrats radikalt. Jag tappade min längdskidåkningsfamilj. Jag tappade konkurrensen och det jag jobbat för varje dag. Jag har vissa dagar tappat glädjen i att hålla på med skidåkning. Det kommer ett VM nu som jag är livrädd för att missa. Som det ser ut nu missar jag alla förberedelser med laget inför OS. Jag tappar möjligheten att kvalificera mig till OS före jul. Jag kanske bara har en månad att kvalificera mig, sade Johaug.

Förhöret med Johaug inleddes klockan 14.00 och avrundades klockan 15.04. Läkaren Fredrik Benediksen kommer att höras av domstolen på torsdag.

Liverapportering på bland annat Sportbladet och NRK

De två dagar långa förhören fortsätter imorgon, ett minimistraff för anabola steroider, som Johaug fått i sig är 12 månader.

Norges skidförbund förväntas komma med ett beslut i fallet Johaug i februari.

Tidtabell, torsdag:

10.00 Vittnesförhör med landslagsläkaren Fredrik Bendiksen
11.15 Vittnesförhör med landslagskollegan Marit Björgen
12.30 Slutanförande av advokat Niels Kiär
14.45 Slutanförande av advokat Christian B. Hjort
16.30 Avslutande repliker

Läs också

Nyligen publicerat - Sport